9 februari 2016 door Jacqueline Eckhardt

De Gorgels (7+)

Supergek kinderboek-debuut van cabaretier Jochem Myjer.

De Gorgels
tekst: Jochem Myjer
ill.: Rick de Haas
uitg.: Leopold, 2015
ISBN: 978-90-258-6789-8
omvang: 136 pagina's
prijs: € 13,99
Online bestellen

De Gorgels is het eerste kinderboek van cabaretier Jochem Myjer. Die net zo makkelijk schrijft als praat, want dit fantasieverhaal over een sympathiek jongetje dat vriendschap sluit met vreemde wezens, is onderhoudend leesvoer.

Melles vader is bioloog en dat wil Melle zelf ook worden. Hij geniet ervan om samen naar de duinen te gaan en door de verrekijker te turen naar vogels. Melle ziet er vaak heel veel: buizerds, scholeksters, uilen en meeuwen. Zijn vader zegt altijd dat Melle superogen heeft! Door die eigenschap belandt Melle in een vreemd avontuur.

Op een nacht schrikt hij wakker, en zit er een klein pluizig bolletje op de rand van zijn bed. Met armpjes en beentjes en punt-oren. En een stok in zijn hand. Zodra Melle het licht aanknipt, is het wezentje weg. Eerst denkt hij dat hij gedroomd heeft, maar zijn ogen liegen nooit.

Op school lachen de kinderen hem uit, als hij vertelt van het levende bolletje. En zijn vader gelooft hem ook niet. Of toch wel? Waarom wordt hij anders zo rood en reageert hij zo bozig? Melle houdt zijn vader in de gaten en luistert stiekem een telefoongesprek af. Daarin praat zijn vader over Gorgels, en dat Melle er eentje gezien heeft, maar dat hij nog te jong is om het te begrijpen. Dat laat Melle zich natuurlijk niet zeggen. Hij wil alles weten over die Gorgels, en gaat op onderzoek uit. Als hij in de werkkamer van zijn vader Het Boek der Nederlandse Gorgels en Brutelaars vindt, begint er een supergek avontuur.

Heel even was ik bang om op een wat hysterische verteltoon te stuiten. Maar dat viel reuze mee. Jochem Myjer verhaalt op een aangenaam tempo, en zet zijn karakters zorgvuldig neer. De Gorgels leest als een trein en heeft een hartstikke grappig plot, zonder 'over de top' te zijn.