11 september 2019

De grote tandenpoetsdag

Tandenpoetsen is in veel gezinnen een dagelijkse strijd. De grote tandenpoetsdag geeft een andere wending aan de noodzaak om je tanden te poetsen: als je geen tanden poetst, gaat het stinken!

De grote tandenpoetsdag

door: Sophie Schoenwald

illustr: Gunther Jakobs

uitg.: De Fontein

prijs: 14,50

aantal pagina's: 32

ISBN: 9789026148323

Vanaf 2 jaar

Meer lezen en het inkijkexemplaar bekijken?

Bekijk hem hier!

Het stinkt in de dierentuin

Het verhaal speelt zich af in de dierentuin waar het plotseling heel stil is - alle bezoekers blijven weg en de dieren hebben zich teruggetrokken. En dat is niet zo gek, want het stinkt nogal in de dierentuin. De directeur van de dierentuin merkt dit op en vraagt zich af waar deze stank vandaan komt. De egel is als enige in de dierentuin druk bezig met het schoonhouden van zijn verblijf en verklapt aan de directeur dat alle dieren zijn gestopt met tandenpoetsen. Ze komen met een plan om alle dieren weer te laten tandenpoetsen: de stekels van de egel zijn de perfecte tandenborstel! Als dat maar goed gaat..

De illustraties zijn tevens prachtig en meeslepend, zowel voor klein als groot. De dieren en hun uiterlijke kenmerken komen mooi tot hun recht in het verhaal.

Naast de boodschap dat tandenpoetsen belangrijk is om fris te blijven ruiken is het tevens een leuk boek om nieuwe dieren te ontdekken met je kindje. Zo komen exotische dieren als de Indische tapir en de cobra naar voren en lees je dat een haai zo’n driehonderd tanden heeft. 

Ook de teksten zijn het vermelden waard, waarbij er bijzondere zinnen worden geformuleerd: “Dan pas ziet de egel de telescopische tandenborstelconstructie die de directeur voor zijn neus houdt.”, “Ole trompettert en de directeur applaudisseert. Een ogenblik later schitteren de slagtanden weer zo wit als pas opgekomen sneeuwklokjes.” Voor peuters zijn deze woorden weliswaar nog te ingewikkeld maar het zit de verhaallijn niet in de weg. Door de pakkende teksten blijft dit prentenboek ook voor de oudere kinderen boeiend.

Een verhaal dat ook na meerdere keren lezen leuk blijft en uit eigen ervaring spreken we dat het aanstekelijk werkt bij kinderen!