Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

30 januari 2017 door Jacqueline Eckhardt

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje (10+)

Lees- én kijkboek vol verhalen en prenten over Afrika.

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje
tekst: Peter Verhelst
ill.: Carll Cneut
uitg.: De Eenhoorn, 2016 (2e druk)
ISBN: 978-94-6291-056-0
omvang: 128 pagina's
prijs: € 26,95
Online bestellen

Een kijkboek vol prenten en verhalen over Afrika, dat is het boek met de lange titel De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje. Allemaal spelen ze een bijzondere rol. Tegen de achtergrond van het prachtige, mystieke Afrika balanceren ze op de rand van leven en dood.

Het boek, met pagina-grote prenten van Carll Cneut, bestaat uit twee delen: het boek van de jongen en het boek van het meisje. In het eerste deel vertelt de jongen dat de mannen van zijn stam hem op een nacht komen halen en hem afzonderen in een hut. Daar begint het inwijdingsritueel. Als de jongen slaagt, is hij een volwassen man.

De jongen mag de hut niet uit en leert steeds meer rituelen die hem tot een man zullen maken. Met als belangrijkste opdracht dat hij twee dieren (totems) moet kiezen. Een dier dat kan vliegen en hem beschermt, en een dier dat over de grond kruipt en door de jongen gedood moet worden. Hij kiest een neushoornvogel en een tijger.

Het boek van het meisje is het verhaal van zijn zusje. Samen met haar ouders treft zij alle voorbereidingen voor het feest ter ere van de bijna-man. Ze is trots op haar broer die alle geheimen van het leven leert kennen. Maar dan slaat het noodlot toe. Een kudde olifanten, dol geworden door het eten van bedorven fruit, vertrapt het dorp en doodt alles op zijn weg.

De jongen, in zijn afgelegen hut, voelt het dreunen van de grond, hoort het gegil van mensen en het trompetgeluid van olifanten. Hij breekt uit zijn hut en rent naar zijn dorp, waar hij zijn ouders en zusje levenloos aantreft. De jongen is in shock, maar besluit vastberadener dan ooit zijn opdrachten uit te voeren. Niet wetend dat zijn zusje dichter bij hem is dan hij denkt.

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje (let op de volgorde) gaat over de moeilijke weg naar volwassenheid en de kracht van familiebanden. Zelfs over de dood heen.