9 februari 2014 door Jacqueline Eckhardt

De keerzijde van de keizer (12+)

Historische jeugdroman over het spannende leven van Karel de Grote, zijn vrouwen, kinderen, vrienden en vijanden.

De keerzijde van de keizer
tekst: Agave Kruijssen
uitg.: Lannoo, 2012
ISBN: 978-94-014-0170-8
omvang: 400 pagina's
prijs: € 16,99
Online bestellen

Karel de Grote, 'tot keizer gekroond in 800', wordt gezien als een van de belangrijkste heersers van het Westen. Maar gek genoeg is er vrijwel niets bekend over de opvoeding en opleiding die hem zo ver hebben gebracht. Zelfs zijn geboortedatum staat niet helemaal vast. Over het midden en het einde van zijn leven weten we daarentegen genoeg. Agave Kruijssen heeft zijn bewogen leven aangegrepen voor een stevige historische jeugdroman.

Door de ogen van zijn jongste bastaardzoon Diedric (12) leren we Karel steeds beter kennen. Diedric heeft opdracht gekregen van zijn moeder om Lodewijk - de zoon van Karel - te doden. Onderweg mag Diedric tegen niemand zeggen wie hij is, en met welke opdracht hij op pad is.

Als 'Tjerk de Vries' reist Diedric naar Aken, om zogenaamd de kerk en de keizer te dienen. Onderweg komt hij mensen tegen die hem vertellen over zijn vader, die hij nooit persoonlijk gekend heeft. De grote keizer die Europa verenigde, maar in zijn hart het liefst een Frankisch edelman was gebleven. Een man die hield van de jacht, mooie verhalen, goeie grappen, gezelligheid, en vrouwen. Veel vrouwen. Maar ook de meedogenloze leider van een smerige oorlog tegen de Saksen.

Hoe meer 'Tjerk' te weten komt, hoe nieuwsgieriger hij wordt. Wie is de ware Karel? Hoe dichter hij bij de waarheid komt, hoe meer gevaar Tjerk loopt.

Agave Kruijssen studeerde Nederlands maar is ook een halve geschiedkundige. Haar oprechte belangstelling voor geschiedenis én unieke vertelkunst brengen Karel de Grote voor een jong publiek tot leven. Een aanwinst voor de Nederlandse jeugdliteratuur.