Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

11 mei 2014 door Jacqueline Eckhardt

De vreselijke tweeling (8+)

Knotsgek boek over een ondeugende tweeling. Heerlijk! (Om zelf te lezen vanaf 8 jaar.)

De vreselijke tweeling
tekst: Jozua Douglas
ill.: Elly Hees
uitg.: De Fontein, 2014
ISBN: 978-90-261-3575-0
omvang: 208 pagina's
zelf lezen: vanaf groep 5 à 6
prijs: € 13,99
Online bestellen

Jozua Douglas werd bekend door zijn 'Badmeester Brulboei' in De verschrikkelijke badmeester. Een lekker leesboek dat beginnende lezers deed huiveren en lachen tegelijk. Nu komt Douglas met De vreselijke tweeling, een vergelijkbaar knotsgek boek. Ook dit keer geïllustreerd door Elly Hees.

De cover van het boek spreekt boekdelen. Aan de rechterkant kijkt een sprietige tweeling nogal ondeugend de wereld in. Links bovenin springt moeder een gat in de lucht uit angst voor een rat en een spin. Max en Lot worden er niet warm of koud van. Zij houden wel van wat enge dieren, viezigheid en foute grappen op z'n tijd. Linksonder loopt een bruinig hondje. En dat is stiekem de échte hoofdpersoon in dit verhaal.

Max en Lot de Leeuw drijven hun moeder, die smetvrees heeft, dagelijks tot wanhoop. Meneer de Leeuw, die altijd werkt, heeft minder last van zijn drukke tweeling. Hij haalt nanny Alice huis. Maar die mag van mevrouw De Leeuw alleen maar poetsen. Tijd om zich met Max en Lot te bemoeien, heeft Alice niet. De tweeling heeft dus vrij spel. Als Max op een dag de nieuwe website Toverdrankjes.nl ontdekt, gaat het hek langzaam maar zeker van de dam.

Jozua Douglas kan schrijven! Ook de afwisseling in typografie maakt het lezen lekker dynamisch. Net als de zwarte pagina’s, die de spannende momenten in het boek markeren. De echte kracht van dit boek ligt echter in de mooie uitwerking van de karakters. Mevrouw de Leeuw is écht gemeen (die verdient wel een beetje tegengas van haar onaangepaste kinderen). Meneer de Leeuw is wezenloos saai (maar ook hij krijgt zijn verdiende loon). En Max en Lot zijn zoals kinderen van 10 nou eenmaal zijn. Levenslustig, onbevangen, vol goede bedoelingen, maar toch loopt alles regelmatig helemaal fout... Heerlijk!