16 mei 2015 door Jacqueline Eckhardt

Deze schelp verdient een kistje (8+)

Toegankelijk leesboek over betekenisvol leven.

Deze schelp verdient een kistje
tekst: Annie van Gansewinkel
ill.: Richard Verschraagen
uitg.: De Eenhoorn, 2015
ISBN: 978-90-5838-996-1
omvang: 96 pagina's
prijs: € 15,95
Online bestellen

Deze schelp verdient een kistje is een lief leesboek over opgroeien en loslaten. Over de kleine Veerle die bij haar opa aan het strand woont. Vader en moeder zijn bij een ongeluk om het leven gekomen, en sindsdien voeden opa en oma haar op. Nu oma ook gestorven is, zijn Veerle en opa samen.

Opa is lief voor Veerle, hij gaat heel bedachtzaam met haar om. Ze spreken weinig over de grote verliezen in hun leven. Liever leert opa Veerle om zorgvuldig om te gaan met mooie herinneringen. Hij neemt Veerle mee naar een verscholen duinpan, waar hij allemaal kistjes bewaart. Zelf getimmerde kistjes, gevonden kistjes, geschilderde kistjes, heel veel kistjes. En in die kistjes bewaart opa schelpen. Schelpen die hij vindt op het strand.

Ook Veerle verzamelt schelpen. Eerst onbevangen. Ze raapt schelpen op die ze ziet liggen en kijkt of ze gaaf en mooi zijn. Opa zegt haar dat ook beschadigde schelpen waardevol zijn. Het gaat om het gevoel, om de herinnering die erin ligt. Terwijl Veerle eerst handenvol schelpen verzamelt, ontdekt ze dat opa's kistjes niet allemaal vol zijn. Waarom heeft hij er zo weinig? Opa leert haar nog een belangrijke les in het leven: je moet keuzes maken. Niet alle schelpen verdienen een plekje in een kistje.

Hoe groter Veerle wordt, hoe beter ze opa's levenslessen begrijpt. Ook Veerle geeft betekenis aan herinneringen en leert steeds beter keuzes te maken. Ook al is dat soms moeilijk. Zeker als ze uiteindelijk moet kiezen tussen bij opa blijven wonen of de wijde wereld intrekken.

Deze schelp verdient een kistje is een hartverwarmend pleidooi voor opmerkzaamheid en betekenisvol leven. Toegankelijk getekend en beschreven, ook voor jonge lezers.