13 april 2016 door Jacqueline Eckhardt

Die rotschool met die fijne klas (9+)

Herdruk van het eerste 'meester'-boek van Jacques Vriens.

Die rotschool met die fijne klas
door: Jacques Vriens
uitg.: Van Holkema & Warendorf, 2016 (herdruk)
ISBN: 978-90-003-4591-5
omvang: 164 pagina's
prijs: € 12,50
Online bestellen

Dit is de jubileumeditie van Die rotschool met die fijne klas,het allereerste boek dat Jacques Vriens in 1976 schreef, over schoolmeester Jan Brinkman. Vriens – afgelopen maart werd hij 70 – is dit jaar 40 jaar schrijver. In die tijd schreef hij ruim 100 boeken en hij verkocht er ruim 4 miljoen.

Groep zeven is dol op meester Jan Brinkman. Hij is geïnteresseerd in zijn leerlingen en doet leuke dingen met de groep. Directeur Wijnen is het niet eens met de 'vrije lesmethoden' van meester Brinkman en maakt daar vaak ruzie over. Hoewel de meester het dus een 'rotschool' vindt, is hij dol op zijn eigen, fijne klas.

Als twee leerlingen, Rob en Anneke, ieder iets naars meemaken, is het tijd voor een verzetje. Op aandringen van zijn leerlingen wil meester Brinkman met zijn gammele eend meedoen aan een race voor oude auto's. Wie de zes kilometer over een moeilijk begaanbaar zandpad als eerste aflegt, wint. Tijdens een proefritje mogen Anneke en Rob als bijrijders mee in de auto. Maar als de meester door een diepe kuil rijdt, stoot Rob zijn hoofd zo hard dat hij bewusteloos raakt en naar het ziekenhuis moet.

Meester Brinkman wordt geschorst, en de strenge directeur neemt zijn groep over. De kinderen blijven hun geliefde meester echter trouw. Nu 'mees' niet aan de race kan meedoen, verzinnen ze een andere manier om een prijs te winnen met de oude eend.

Uitgeverij Van Holkema & Warendorf viert het jubileum van een van onze bekendste kinderboekenschrijvers met een aantal herdrukken van eerdere boeken. Die rotschool met die fijne klas is daarvan de eerste, en nog altijd meer dan het lezen waard!