Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

12 april 2015 door Jacqueline Eckhardt

Een stiekem plan (8+)

Ondeugend leesboek met een koninklijk tintje.

Een stiekem plan
tekst: Joke de Jonge
ill.: Juliette de Wit
uitg.: Minjon, 2015
ISBN: 978-90-8219-632-0
omvang: 112 pagina's
prijs: € 11,99
Online bestellen

Een stiekem plan is een boek voor gevorderde lezers met veel fantasie. Hoofdpersoon is Alexandra, 'Alex' voor vrienden. Een meisje met pit en een diep gekoesterde wens. Ze zou weleens een paar dagen willen ruilen met een koninklijke prinses. En laat haar moeder nu net werken bij de televisie. Waar ze bezig zijn met het programma 'Even een ander leven' (denk: Puberruil).

Dat is precies wat Alex wil: even een ander leven. Om precies te zijn: het leven van prinses Alexandra. Maar prinsessen mogen natuurlijk nooit zomaar meedoen met een televisieprogramma. Dus verzint Alex een plan. En daarbij heeft ze de hulp nodig van haar vriend Tijmen. En van zijn oma, koningshuis-fan van het eerste uur. Terwijl Alex denkt dat een wisseltruc met een echte prinses zomaar kan, ziet Tijmen het belachelijke ervan in. Maar hij kan niet meer terug...

De meeste hoofdstukken in het boek gaan over het plan. Hoe gaat het Alex lukken om de prinses te strikken? Er komen lijstjes met plussen en minnen voorbij. En plannen A en B. Het is mooi om te lezen hoe je met een dosis onbevangenheid onverwacht ver kunt komen.

Een stiekem plan is degelijk geschreven. Met een duidelijke verhaallijn, goed uitgewerkte karakters, en woordgebruik dat prima past bij de doelgroep (groep 5 à 6). De opmaak is wat minder, omdat de tekst een beetje opgepropt op de pagina's staat. Dat is jammer, want verder is het een fijn leesboek.