Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

16 mei 2015 door Jacqueline Eckhardt

Erik en opa (6+)

Mooi leesboek dat helpt om afscheid te nemen.

Erik en opa
tekst: Kim Fupz Aakeson
ill.: Eva Eriksson
vert.: Edward van de Vendel
uitg.: Querido, 2015
ISBN: 978-94-451-1757-7
omvang: 32 pagina's
prijs: € 14,99
Online bestellen

Erik en opa is een prentenboek (ook zelf te lezen) over de hechte band tussen Erik en zijn opa. Een band die over de grens van leven en dood heen gaat. Want de opa van Erik is er niet meer. Hij is onverwacht overleden aan een hartaanval en nu is Erik alleen.

Ten minste, dat was even zo. Maar opa is terug. In de nacht na de begrafenis zit hij plotseling op Eriks nachtkastje. Terwijl Eriks moeder net had verteld dat opa nu een engel is, zit hij in z'n gewone kleren naast Eriks bed. Hij kijkt verdrietig. "Het voelt een beetje triest om hier te zijn, zonder dat ik echt hier ben," zegt opa.

Maar Erik is blij zijn opa weer te zien. Samen ontdekken ze dat opa een spook is. Hij kan dwars door muren heen lopen en heel goed jammeren. Opa komt elke nacht terug, en is onrustig. In een boek over spoken lezen Erik en opa dat spoken spoken worden als ze in hun leven iets vergeten zijn. Dus moeten ze uitvinden wat dat is. Ze gaan naar opa's oude huis, kijken foto's, en dwalen door de stad. Maar opa kan niet bedenken wat hij vergeten is. Tot hij beseft dat ze het veel te ver zoeken. Opa is vergeten om afscheid te nemen.

Erik en opa is van oorsprong een Deens prentenboek. Met frisse illustraties en warme aandacht voor menselijk contact. Erik vertelt zijn ouders over de nachtelijke avonturen met opa. Zijn ouders luisteren, en creëren ruimte (voor Erik, om op zijn eigen manier om te gaan met de dood van zijn opa).