9 november 2015 door Jacqueline Eckhardt

Flits - Vliegende bliksem (8+)

Lekker leesboek over (en voor) eigenzinnige schoolkinderen.

Flits - Vliegende bliksem
tekst: Mirjam Oldenhave
ill.: Rick de Haas
uitg.: Ploegsma, 2012
ISBN: 978-90-216-7046-1
omvang: 128 pagina's
prijs: € 9,99
Online bestellen

Flits is de titel van een lekker leesboek én de naam van een flitsende website waar alles op staat wat niet in de schoolkrant mag.

Daan, Toni, Fleur, Annabel, Lotte en Goaltje (die van voetballen houdt) vormen samen de schoolkrantclub. Fleur is de baas, Daan de fotograaf en de rest journalist. Ze verzamelen alle brieven en tekeningen die in de kopijbus zijn gedaan, en maken daar onder toeziend oog van meneer Geurt de schoolkrant van. Maar die wordt door niemand gelezen. Omdat hij veel te saai is. Dus zodra de strenge meneer Geurt vertrekt, verandert de schoolkrantclub in 'Flits.nl'.

Op de geheime website staan games, filmpjes en nieuwtjes, die door alle kinderen worden gelezen. Zo komen ze te weten dat Goaltje, die 364 dagen per jaar wacht op het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi, nu niet mag meedoen. Meneer Geurt heeft hem gestraft omdat hij altijd te laat komt. De kinderen van de school kunnen dat niet laten gebeuren. Goaltje verdient misschien straf, maar niet deze. Ze verzinnen een actie om hem toch te laten meedoen aan het toernooi.

Mirjam Oldenhave is een kei in het neerzetten van karakters. Aangevuld met de komische pentekeningen van Rick de Haas zie je de schoolkrantclub helemaal voor je. Een stel eigenzinnige, slimme kinderen, die – in tegenstelling tot sommige volwassenen in het boek – niet bang zijn voor nieuwe dingen.