7 juli 2015 door Jacqueline Eckhardt

Ga niet naar Canada (12+)

Literaire jeugdroman met ijzersterke plot.

Ga niet naar Canada – en andere misverstanden over de liefde
tekst: Evelien de Vlieger
uitg.: Lannoo, 2014
ISBN: 978-94-014-1547-7
omvang: 199 pagina's
prijs: € 16,99
Online bestellen

Ga niet naar Canada is een prachtige jeugdroman, waarin drie verhaallijnen samenkomen in een dramatisch slot.

Klaar is een levendig 16-jarig meisje. Ze besluit in de vakantie niet met haar ouders mee te gaan naar Griekenland, maar thuis te blijven in het appartement van haar grootouders. Zo kan ze meteen op de kat passen, als haar oma en opa een weekendje weg gaan. Klaar hoeft zich sowieso niet te vervelen, want ze heeft met Peer een weddenschap afgesloten. Het gaat haar lukken om binnen een week haar diploma blindtypen te halen.

In het boek staan de getypte pagina's van Klaar, waarin ze – al oefenend en typefouten makend - vertelt over haar belevenissen in het appartement. Zo zijn er de bouwvakkers, die buiten aan de gevel aan het werk zijn, en steeds haar aandacht proberen te trekken. Om uit hun zicht te zijn, duikt Klaar een kast in, en doet ze net alsof ze driftig iets zoekt. Daarbij stuit ze op een oud schrift van haar opa, een soort dagboek. Ze wist dat haar opa een zwak had voor Canada, en dat daar ooit iets was gebeurd, waardoor hij hals over kop naar Nederland was teruggekeerd. Langzamerhand wordt het Klaar steeds duidelijker wat haar opa heeft meegemaakt.

Tussen het typen en het lezen door probeert Klaar ook nog de aandacht te trekken van Peer, die haar steevast Kees noemt, van 'Klaar is Kees'. Ze vindt hem leuk, en hij haar ook, maar op de een of andere manier lopen ze elkaar steeds mis. Klaar rekent op haar typediploma, dáár maakt ze vast indruk mee en dan komt alles goed.

Hoe verder het boek vordert, hoe meer de verhaallijnen bij elkaar komen. Klaar tikt haar eigen gevoelens en gedachten, ze leert gaandeweg steeds meer over haar ongelukkige opa, en een alwetende verteller schetst haar verblijf in de flat. Als haar opa en oma onverwacht eerder terugkeren van hun weekendje weg, bereikt het verhaal een climax. Oma blijkt al jaren te weten van opa's geheim in Canada. Als ze dat uiteindelijk – tijdens het uitje – opbiecht, breekt er iets bij hem.

Evelien de Vlieger heeft een uiterst slim boek geschreven. Met mooi uitgewerkte karakters en geloofwaardige gebeurtenissen. Alleen het moeizame contact tussen Klaar en Peer is af en toe wat gekunsteld.