Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 maart 2017 door Jacqueline Eckhardt

Haat (13+)

Spannende jeugdthriller, van 'de Nederlandse Nicci French'.

Haat
tekst: Mel Wallis de Vries
uitg.: De Fontein, 2016
ISBN: 978-90-261-4190-4
omvang: 240 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Haat is de nieuwste jeugdthriller van Mel Wallis de Vries. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal dat een meisje vertelde tijdens een schoolbezoek van de auteur.

Als een echte whodunit start het verhaal met een inleiding waarin een onbekend persoon een meisje neersteekt:

Het lemmet glijdt door de stof, door haar kleren, door haar huid.
Vuile! Trut! Dit! Wordt! Je! Verdiende! Loon!

In hoofdstuk 1 maken we vervolgens kennis met Nikki Mulder, een 16-jarige scholiere die in Havo 4 is blijven zitten. Ze wordt wakker in een park, gewond en onder het bloed. Nikki is niet het enige slachtoffer. Even verderop wordt nog een zwaargewond meisje gevonden.

Nikki herinnert zich niet wat er is gebeurd. Ze was op weg naar dansles. Het was laat en daarom nam ze de korte weg door het donkere park. Hoe ze op de grond terecht kwam, met al dat bloed op haar handen, snapt ze niet. Wanhopig probeert ze haar onschuld te bewijzen, maar de aanwijzingen dat Nikki een misdaad heeft begaan, stapelen zich op.

Haat is een onvervalste 'Wallis de Vries'. Levensecht, direct en spannend tot de laatste bladzijde. Niet voor niets wordt Mel Wallis de Vries wel de (Nederlandse) Nicci French van de jeugdliteratuur genoemd. Met haar thrillers Vals, Klem en Wreed won ze in 2012, 2014 en 2015 de Prijs van de Jonge Jury. Haat past prima in dat rijtje.