8 april 2014 door Jacqueline Eckhardt

Het dagboek van Nurdius Maximus (7+)

Graphic novel over de Romeinse geschiedenis. Een van de grappigste boeken op aarde!

Het dagboek van Nurdius Maximus
door: Tim Collins
uitg.: Ploegsma, 2013
ISBN: 978-90-216-7157-4
omvang: 200 pagina's
prijs: € 14,95
Online bestellen

De graphic novel (striproman) is een hype in jeugdboekenland. Sinds Het leven van een loser en Dagboek van een muts komen er elk kwartaal wel nieuwe uitgaven bij. Zoals Niek de Groot – lekker bezig, of De avonturen van kapitein Onderbroek. En nu dus Nurdius Maximus, van Tim Collins. Een van de grappigste boeken op aarde! Met een inkijkje in de Romeinse geschiedenis, inclusief uitleg van Romeinse termen en jaartallen achterin.

Nurdius schrijft zijn dagboek in Rome, in 45 voor Christus. Als 12-jarige jongen krijgt hij van zijn vader een papyrusrol. Daar gaat hij de dingen die hij dagelijks meemaakt, nauwkeurig op beschrijven. Als hij dan later een edele Romeinse held is, heeft hij het complete verslag van zijn reis naar grootheid alvast bij de hand.

Nurdius heeft alle reden om een Romeinse held te willen worden. Hij maakt zich namelijk nogal zorgen om het hiernamaals. Volgens zijn moeder moet je na je dood met een veerboot de rivier de Styx oversteken om aan de overkant aan drie rechters je levensverhaal te vertellen. Alleen als je echt geweldig bent geweest, mag je door naar de zonnige velden van het Elysium. Dát wil Nurdius wel. Want na zijn dood rondhangen met saaie pieten op de Weiden van Asphodel, of met de losers van de Tartarus, dat ziet hij niet zo zitten.

Het is alleen niet zo eenvoudig om een held te worden. Nurdius' vader vindt het te vroeg om hem te trainen. Zijn moeder heeft het druk met haar heilige varkens en kippen. Zijn grote broer Spierus heeft alleen maar oog voor zichzelf. Nurdius is dus aangewezen op zichzelf, want van zijn zogenaamde vrienden Cornelius, Gaius en Flavia hoeft hij ook niet veel te verwachten. En dat in een samenleving die (nog) niet bepaald uitblinkt in beschaving. Nurdius walgt van de gasten die komen eten en regelmatig hun voedsel uitkotsen om ruimte te maken voor meer. En hij gruwt van de openbare toiletten, waar iedereen luidruchtig zijn behoefte doet.

Ingrediënten te over die komisch, knullig en suf zijn, zoals het een goede graphic novel betaamt. Met de kanttekening dat de Romeinse insteek echt wel het verschil maakt. Zeker weten dat alle opgediende historische feitjes moeiteloos worden verorberd. Instant geschiedenis, leuk!