17 mei 2017 door Jacqueline Eckhardt

Het heel grote vogelboek (10+)

Jeugduitgave van een klassiek vogelboek. Mét antwoord op de prangende vraag wat er eerder was: de kip of het ei?

Het heel grote vogelboek
tekst: Bibi Dumon Tak
uitg.: Lannoo, 2017
ISBN: 978-94-014-4129-2
omvang: 78 pagina's
prijs: € 24,99
Online bestellen

Het heel grote vogelboek is groot (380x280cm), en oud én nieuw tegelijk. En zeer de moeite waard. Bibi Dumon Tak maakte een indrukwekkende jeugduitgave van het klassieke boek der Nederlandsche Vogelen. Getekend en geschreven tussen 1770 en 1829. En nog maar op een paar plaatsen in Nederland te vinden: in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, in Artis in Amsterdam en Naturalis in Leiden.

Bibi Dumon Tak maakt deze bijzondere klassieker nu voor een groot en jong publiek toegankelijk. De platen – ooit met de hand getekend, gegraveerd in koperplaten en op papier gedrukt met inkt – zijn origineel en oud. Aan de vogels is immers in de afgelopen 250 jaar niets veranderd. Maar de dingen die we over vogels weten, zijn wél veranderd. Daarom zijn de bijbehorende teksten nieuw.

Zo is een inspirerend overzicht ontstaan van 30 Nederlandse vogels. Net als het origineel begint Dumon Tak met de gaai. En ze sluit af met de zwaan. Daar tussenin worden allerlei roofvogels, watervogels, trekvogels en zangvogels behandeld. Niet in een duidelijk volgorde, want daar hielden de samenstellers zich in 1770 ook niet aan. Maar het resultaat is er niet minder om.

We lezen over de bruine kiekendief die vroeger Circus heette. Over de hoogbegaafde roek, en over het winterkoninkje met ADHD. En dan is er nog het 'kampioenste' vogeltje van Europa. Allemaal weetjes die je ontdekt en nooit meer vergeet. En... er is een uitsmijter. Want Het heel grote vogelboek geeft een wetenschappelijk antwoord op die ene intrigerende vraag: 'Wat was er eerder: de kip of het ei?'

Aanschaffen deze parel! En steeds weer doorbladeren. Ook de komende 250 jaar.