11 mei 2014 door Jacqueline Eckhardt

Het kindertransport (10+)

Oorlogsroman over een kindertransport van Vught naar Sobibor in 1943. Geheimzinnig en ontroerend.

Het kindertransport
tekst: Fedor de Beer
uitg.: Van Goor, 2014
ISBN: 978-90-0033-477-3
omvang: 176 pagina's
prijs: € 15,99
Online bestellen

Mei is bij uitstek een maand van memorie. Een periode van herdenking en herinnering. Nog steeds duiken rond deze tijd indrukwekkende verhalen op over de Tweede Wereldoorlog. Dit kinderboek van Fedor de Beer is daar een van. Een ontroerend verhaal over het kindertransport vanuit Vught, waarbij 1269 Joodse kinderen omkwamen.

De auteur maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Hij kiest niet voor een chronologische vertelling, maar plaatst het kindertransport (met alle gevolgen van dien) in een hedendaagse setting. Dat kan ook. Want de consequenties van het wegvoeren van complete Joodse gezinnen, zijn generaties later nog altijd voelbaar.

Hoofdpersoon is de 13-jarige Marit. We leren haar kennen op het moment dat zij, anno nu, haar oma begraaft. Marits vader is bij de begrafenis, en haar overgrootmoeder. Maar haar eigen moeder Eva is er niet. Die staat ergens op de wereld met haar viool op een concertpodium.

Marit is kwaad op haar moeder. Waarom is zij er nooit op belangrijke momenten? Hoe kan ze verstek laten gaan op de begrafenis van haar eigen moeder? Oma Vliegmachien was een lieve vrouw, al heeft Marit haar niet echt goed gekend. Nu ze erover nadenkt, was oma Vliegmachien eigenlijk net zo uithuizig als Eva. Oma reisde ook de hele wereld rond, waarmee was ze eigenlijk zo druk?

Als Marit het medaillon van oma Vliegmachien erft, ontrafelt ze stukje bij beetje een geheim. Ze ontdekt dat oma vanuit de hele wereld ansichtkaarten aan zichzelf stuurde. Ansichtkaarten over wensen en dromen van jonge kinderen. Ze ontdekt dat oma twee verschillende geboortejaren heeft. En twee verschillende voornamen: Johanna en Rachel. Met onverwachte hulp leert Marit haar bijzondere familiegeschiedenis kennen. Waarmee ze ten slotte ook haar moeder Eva uit haar isolement haalt.

Het kindertransport is een ontroerend verslag van een waargebeurde geschiedenis. In juni 1943 reed een trein vol Joodse kinderen vanuit Vught via kamp Westerbork naar Sobibor. Hun dood mag nooit vergeten worden. Dat is de boodschap van Fedor de Beer.