9 november 2014 door Jacqueline Eckhardt

Het meisje en de soldaat (10+)

Intiem verhaal over een warme vriendschap tussen een meisje en een Afrikaanse soldaat.

Het meisje en de soldaat
tekst: Aline Sax
ill.: Ann de Bode
uitg.: De Eenhoorn, 2013
ISBN: 978-90-5838-842-1
omvang: 96 pagina's
zelf lezen: AVI 8
prijs: € 14,50
Tijdelijk niet leverbaar via Bol.com. Wel via de gewone boekhandel natuurlijk.

Het lijkt net een dagboekje, dit intieme verhaal van Het meisje en de soldaat. Bescheiden van formaat, en opgemaakt in mat grijs-groen. Met witte bladzijden voor het relaas van het meisje. En zwarte pagina’s voor dat van de soldaat. Wit tegenover zwart: het onschuldige kleine meisje, tegenover de vuile, vechtende soldaat. Het zegt ook iets over hun huidskleur. Het meisje is blank. De soldaat is een zwarte Afrikaan.

Het ontroerende verhaal speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog, als ook Afrikaanse troepen meevechten in West-Europa. In een dorp buiten de frontlinie komen de soldaten tot rust. Zes dagen vechten, drie dagen rust. In die drie dagen zit een Afrikaanse soldaat graag op het bankje voor een herberg. Hij wil niet naar binnen, de dorpelingen kijken hem bang aan. Maar op het bankje voor de herberg geniet hij van de zon. Ook de dochter van de herbergierster zit vaak op dat bankje. Ze is blind. Ze ruikt dat deze soldaat anders is. Ze ruikt warme, gebrande noten.

Het meisje en de soldaat vinden elkaar. Hij vertelt haar van zijn thuisland dat hij zo mist. Van zijn vrouw en zijn zoontje. Zij vertelt over haar vader, die ook aan het front vecht. Er ontstaat een diepe, oprechte vriendschap tussen de twee, die bruusk eindigt als de soldaat op een dag niet meer op het bankje zit.

Het meisje besluit haar soldaat te gaan zoeken. En terwijl beiden gewond raken, vinden ze elkaar voor de tweede keer. Dan verkleuren de pagina's naar hoopvol groen.

Het meisje en de soldaat is een broze novelle die over grenzen heen kijkt, en oprecht verwarmt.