Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 maart 2017 door Jacqueline Eckhardt

Het Rariteitenkabinet (10+)

Inspirerend boek voor jonge verzamelaars.

Het Rariteitenkabinet
tekst: Gordon Grice
vert.: Wybrand Scheffer
uitg.: Van Goor, 2016
ISBN: 978-90-0035-090-2
omvang: 188 pagina's
prijs: € 19,99
Online bestellen

Het Rariteitenkabinet is een geweldig verzamelboek voor avontuurlijke kinderen. In prachtige matbruine pagina's toont auteur Gordon Grice eerst zijn eigen kabinet. En legt hij uit hoe zijn liefde voor waardevolle buitenvondsten, zoals schelpen, dierenschedels, maiskolven en munten is ontstaan.

Grice gaat ook in op de geschiedenis van het verzamelen. Mensen leggen al meer dan tweeduizend jaar verzamelingen aan. In de oudheid bewaarden ze collecties in tempels, later toonde men waardevolle dingen in een kast, het kabinet. De auteur vertelt hoe je je eigen kabinet kunt maken en hoe je dat gebruikt. Volgens Grice is het namelijk heel nuttig – en waardevol – om je verzameling te ordenen. Dat kan op verschillende manieren, maar de indeling van Linnaeus is voor een rariteitenkabinet het meest geschikt: in dieren, planten en mineralen.

Zo is ook dit boek ingedeeld. Grice geeft tips en ideeën over het zoeken en bewaren van vondsten uit het dieren-, planten- en mineralenrijk. Zet spinnen bijvoorbeeld op witte azijn in een afgesloten flesje in je kabinet. Schelpen maak je schoon met alcohol. Net als zeesterren. Maar die leg je daarna nog in een dikke laag strooizout te drogen. Door de waanzinnig mooie foto's word je vanzelf nieuwsgierig en wil je eigenlijk meteen aan de slag. En dat is natuurlijk precies van Grice wil:

Door nieuwsgierigheid wordt een kabinet meer dan een doos vol spullen. Het biedt de kans voorwerpen op allerlei momenten en in allerlei stemmingen te bekijken.

Dit boek is een must have voor alle kinderen met oog voor de natuur, en dingen die je buiten kunt vinden. Een inspirerende handleiding voor iedereen die wil leren kijken, observeren, verzamelen en onderzoeken.