16 december 2015 door Jacqueline Eckhardt

Het wonder van jou en je biljoenen bewoners (12+)

Creatief weetjesboek over je lichaam.

Het wonder van jou
en je biljoenen bewoners

tekst: Jan Paul Schutten
ill.: Floor Rieder
uitg.: Gottmer, 2015
ISBN: 978-90-257-5202-6
omvang: 162 pagina's
prijs: € 24,95
Online bestellen

Het wonder van jou is een super-intrigerend weetjesboek over het lichaam en daarmee eigenlijk over: jou! Want Jan Paul Schutten en Floor Rieder bespreken niet alleen fysieke lichaamsdelen. Ze vertellen ook over stofjes in je hoofd, die maken dat je vrolijk wordt, en er zelfs voor kunnen zorgen dat je zin hebt om je kamer op te ruimen.

Jan Paul Schutten kent de belevingswereld van kinderen en schrijft daar bewust naartoe. Illustrator Floor Rieder doet de rest. De korte hoofdstukjes zijn steeds voorzien van tekeningen, die zelfs de moeilijkste feiten makkelijker maken. Want het boek gáát wel echt ergens over. Bijvoorbeeld over je bovenkamer, oftewel de werking van je hersenen. Floor Rieder tekende een heldere hersenpan. En Jan Paul Schutte verklaart in de begeleidende tekst 'waarom in iedereen een moordenaar schuilt' en 'waarom pubers vaker op de eerste hulp terechtkomen dan bibliothecaressen'.

Het boek staat vol met dit soort aansprekende voorbeelden. Ook de uitvoering is aantrekkelijk. Met zijn goudomrande bladzijden en stemmige tinten bruin, groen en donkerrood, doet het denken aan een ouderwetse apotheek. Vol geheimzinnige vakjes en laadjes die je open wilt maken. Zo werkt het ook bij dit boek, dat uitdaagt om steeds een nieuw hoofdstukje te lezen, omdat je steeds meer wilt weten.

Het wonder van jou is de waardige opvolger van Het raadsel van alles wat leeft (winnaar van de Gouden Griffel 2014, en bekroond met het Gouden Penseel 2014).