Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

8 april 2014 door Jacqueline Eckhardt

Hotel de Grote L (9+)

Weergaloos verslag van vier pubers die het hotel van hun vader proberen te redden.

Hotel de Grote L
door: Sjoerd Kuyper
uitg.: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978-90-4770-542-0
omvang: 186 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Sjoerd Kuyper viert dit jaar zijn 40-jarige jubileum als kinderboekenschrijver. Niet gek dat je na zoveel jaren noeste arbeid écht goed bent in je vak. Kuyper is een extraverte, energieke verhalenverteller. Met het grootste gemak combineert hij explosieve hilariteit met diepe ontroering. Ook in zijn nieuwste boek Hotel de Grote L.

Al op de eerste pagina maakt het verhaal vaart en dat blijft zo tot en met de laatste letter.

"We zijn vandaag kampioen geworden, mijn vader kreeg een hartaanval, we zijn in het ziekenhuis geweest en hebben het hotel draaiende gehouden [...]"

Dat zegt Kos (13), die zo in een notendop zijn hectische leven beschrijft.

Vroeger heette het 'Hotel Zeezicht, maar sinds de moeder van Kos is overleden, wil zijn vader het een andere naam geven. Hoog op een ladder timmert hij de nieuwe letters op de gevel. Kos staat intussen beneden op straat zenuwachtig heen en weer te wippen. Hij moet voetballen, de kampioenswedstrijd. Zijn vader laat de letters 'voor wat ze zijn, en gaat mee. Hij gaat altijd mee, in tegenstelling tot Kos' drie zussen: moederkloek Libby (19), gothic Briek (15) en dromertje Pel (9). Die hebben wel wat anders te doen.

Kos vindt dat niet erg. De meisjes hebben elkaar, hij heeft zijn vader. Die juicht als hij een doelpunt maakt. Maar net als Kos het belangrijkste doelpunt van de wedstrijd maakt, zakt zijn vader langs de lijn in elkaar. Met een hartaanval wordt hij vliegensvlug naar het ziekenhuis gebracht. Dan staan Kos en zijn zussen er tijdelijk alleen voor.

Terwijl vader in het ziekenhuis ligt, draait het hotel door. Niet makkelijk, want er zijn schulden. De kok moet betaald worden en na een slechte recensie blijven ook de laatste gasten weg. Er moet iets gebeuren. De 'Miss Noordzee'-verkiezing kan uitkomst bieden; de winnares wint immers een mooi geldbedrag. Maar Libby, Briek en Pel zien zichzelf niet op de catwalk lopen. Dus wordt Kos voor een onmogelijke opdracht geplaatst...

De manier waarop Sjoerd Kuyper de onderlinge verhoudingen tussen de kinderen neerzet, is indrukwekkend. Vier individuen, die elkaar soms in de weg zitten, maar desondanks een respectvolle, hechte band hebben. Iets wat de vader al lang wist. Zodra hij uit het ziekenhuis komt, timmert hij de laatste letters op de gevel en dan weten we wat de bedoeling was van Hotel de Grote L...

Het boek wordt binnenkort verfilmd. In 2015 draait de film in de Nederlandse bioscopen.