Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

9 maart 2016 door Jacqueline Eckhardt

Ik mis je, mams! (11+)

Vlotte briefroman voor jonge tieners, met post-its en sms'jes.

Ik mis je, mams!
tekst: Moniek Vermeulen en Frank Pollet
ill.: Joris Thys
uitg.: De Eenhoorn, 2016
ISBN: 978-94-6291-118-5
omvang: 172 pagina's
prijs: € 16,95
Online bestellen

Ik mis je, mams is een vlotte briefroman voor jonge tieners. In verschillende vormen – brieven, dagboekfragmenten, post-its, sms'jes en lijstjes – worden de dialogen tussen de hoofdpersonen vastgelegd.

Meest romantisch zijn de brieven die Dora aan haar overleden moeder schrijft. Dora mist haar. Zeker nu haar vader overbezorgd is en Dora geen ruimte gunt. Ze mag niet op de fiets naar school, en niet naar feestjes, en ze mag geen hondje. Ze mag evenmin mee op jeugdkamp, terwijl ze daar zo'n zin in heeft. Erover praten met haar vader lukt niet. Die vlucht in zijn werk op de fabriek en communiceert via post-its. Dat deed hij trouwens ook al toen Dora's moeder nog leefde. Als Dora een oude post-it vindt, waarop haar vader haar moeder laat weten te twijfelen over het krijgen van kinderen, escaleert de zaak.

De auteurs, Moniek Vermeulen en Frank Pollet, zijn getrouwd (met elkaar) en hebben eerder samen jeugdboeken gemaakt. In Ik mis je, mams treffen zij een heel bijzondere toon. Dora's kwetsbaarheid is puur, en het verdriet van haar vader rauw en eerlijk. De kloof tussen beiden is groot en pijnlijk, en houdt nog best lang stand. Dat maakt dat je als lezer behoorlijk intensief in het verhaal zit. De ommekeer, waarin vader en dochter wel met elkaar móeten praten, komt dan ook als een opluchting. Mooie leeservaring.

Ik mis je, mams is een eerlijk en prima leesbaar boek voor tieners (én ouders) die hunkeren naar contact. Wel echt Vlaams. Woorden als 'fuif', 'jeugdbeweging' en 'klastitularis' zijn bij ons niet meer zo in zwang.