14 september 2015 door Jacqueline Eckhardt

IT-girl (12+)

Soepel lezend meidenboek over beroemd worden.

IT-girl
door: Katy Birchall
uitg.: JP books, 2015
ISBN: 978-90-305-0068-1
omvang: 304 pagina's
prijs: € 14,95
Online bestellen

IT-girl is een verrassend soepel leesboek over een gemiddeld meisje dat opeens verandert in een jonge beroemdheid. Bij de titel moet je niet meteen denken aan IT als in 'information technology' maar meer aan 'de IT', die hippe Amsterdamse discotheek van vroeger. Een 'IT-girl' is (in het Engels) 'een charmante jonge vrouw die in korte tijd enorme media-aandacht verwerft, zonder daarvoor iets noemenswaardigs te hebben gedaan.' Meer Kim Kardashian dan Ionica Smeets dus.

Dat overkomt de 14-jarige Anna. Samen met haar vader, de society-journalist Nicholas Huntley, verhuist ze naar Londen, waar ze moet wennen aan een nieuw huis, een nieuwe school en nieuwe vrienden. Als prototypische puber slaat ze natuurlijk de ene flater na de andere, en botst ze met het populairste meisje van de school. "Was zij maar zo populair..."

Maar daar hoeft Anna niet lang op te wachten, op die populariteit. Als haar vader zich verlooft met een bekende actrice, wordt Anna ook plotsklaps beroemd. Alle kranten schrijven over 'dit nieuwste familielid' van de actrice. Ze schrijven over haar kapsel, haar jurk, haar ketting en haar oorbellen. Ze schrijven over hoe ze kijkt en hoe ze loopt. Anna wordt steeds onzekerder nu ze onder een vergrootglas ligt, en ze mist haar beste vrienden. Stiekem wil ze weer de grootste loser van de school worden. Maar hoe?

IT-girl beschrijft heel laagdrempelig hoe het is als je als tiener ineens gevolgd wordt door paparazzi. Anna is een realistisch karakter, dat wel gewoon blijft nadenken. Hoe gek de situaties ook zijn. Uit het email-verkeer van Anna leren we ook haar twijfels kennen.

Mooi boek! (Al is 'e-mail' nou niet bepaald hét communicatiemiddel van pubers meer.)