1 oktober 2013 door Jacqueline Eckhardt

Kampioen (10+)

Kampioen worden als je een wedstrijd wint, is één. Kampioen worden omdat je jezelf overwint, is heel iets anders.

Kampioen
tekst: Corien Oranje
uitg.: Columbus, 2011
ISBN: 978-90-8543-171-8
192 pagina's
€ 9,95
Online bestellen

Kampioen is een krachtige titel voor een boek over sport. Maar in dit geval doet hij de inhoud van het verhaal tekort. Kampioen worden als je een wedstrijd wint, is één. Kampioen worden omdat je jezelf overwint, is heel iets anders. En dáárover schrijft Corien Oranje. Over een 11-jarige jongen, die uitblinkt in sport. En dat blijft doen, ook nadat hij een zware handicap oploopt.

Victor heeft een deel van zijn jeugd in Jakarta doorgebracht. Coach Félipe heeft hem daar leren wedstrijdzwemmen. Eenmaal terug in Nederland, wordt Victor kampioen vlinderslag van Friesland. Een mooie sport-carrière lonkt, maar dan gebeurt er iets verschrikkelijks. Tijdens het verzorgen van zijn pony raakt zijn linkerbeen verstrikt in een haltertouw. De pony slaat op hol en Victor wordt kilometers lang meegesleurd. De dollemansrit eindigt in een meer. Victor overleeft het ongeluk, maar moet zijn linkeronderbeen missen.

Geen detail laat Oranje onbesproken. In krachtige taal beschrijft ze het onwaarschijnlijke.

De pijn. De verschrikkelijke pijn aan zijn enkel. Alsof zijn voet eraf wordt gerukt.

Die indringende stijl maakt het boek ijzersterk. Victor krabbelt langzaam uit het dal, en werkt met een nietsontziend doorzettingsvermogen aan zijn herstel. Onder begeleiding van zijn ouders leert hij weer lopen, zwemmen, fietsen, tennissen, schaatsen en voetballen. Victor zwemt weer wedstrijden. En voelt zich heel vaak kampioen.

Corien Oranje heeft niet zomaar een verhaal verzonnen. Victor bestaat echt. In het dagelijks leven heet hij Olivier. Een tiener die nog steeds uitblinkt. In sport en in het leven van zijn leven.