Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

10 maart 2014 door Jacqueline Eckhardt

Latino King (12+)

Waargebeurd levensverhaal van een Rotterdamse jongen in een Dominicaanse gevangenis. Razend spannend!

Latino King
door: Bibi Dumon Tak
uitg.: Querido, 2010
ISBN: 978-90-4511-031-8
omvang: 200 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Bibi Dumon Tak heeft vooral indruk gemaakt met non-fictieboeken. Over koeien, over het circus, over de Russische ruimtehond Laika en over beesten in het algemeen. Over jongeren in jeugdgevangenissen schreef Dumon Tak het boek Rotjongens (2007) en toen was daar Castel Stan Riemens. Een drugsdealer in Rotterdam, die na een mislukte transactie op 18-jarige leeftijd belandt in de beruchtste gevangenis in de Dominicaanse Republiek.

Castel en Dumon Tak schreven het boek samen. (De Slash-serie waar dit boek deel van uitmaakt, is gebaseerd op twee auteurs per boek, vandaar de slash. Steeds een bekende schrijver die het levensverhaal van een bijzondere jongere navertelt.) We lezen Castels waargebeurde verhaal, opgetekend in de taal van Dumon Tak. Het resultaat is een indringend portret, doordrenkt van nietsontziende rauwe scenes uit het smerige en keiharde gevangenisleven in Santa Domingo. De eerste bladzijden vragen meteen al veel van de lezer; sommige feiten zijn zo schokkend dat ze je de lust om verder te lezen bijna ontnemen.

Nog meer ellende. Alles lijkt hopeloos. Advocaten blijken onbetrouwbaar. Ingezamelde gelden verdwijnen. Rechterlijke uitspraken raken kant noch wal. Corruptie, intimidatie, bedreiging en mishandeling zijn aan de orde van de dag. Je weet dat natuurlijk wel, van buitenlandse gevangenissen. Maar het waargebeurde verhaal van Castel – hij vertelt in de eerste persoon – komt desondanks keihard binnen.

Omdat Dumon Tak gaandeweg steeds meer van Castel laat zien, kan de lezer zijn beweegredenen om uiteindelijk te ontsnappen goed volgen. Zodra de stappen buiten de gevangenismuren zijn gezet, begint de spanning pas goed. Want zonder geldig paspoort kom je niet zomaar weg. Tergende onzekerheid, spanning en actie werken naar de uiteindelijke climax toe.

Latino King is een razend spannende literaire jeugdthriller!