Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

9 maart 2016 door Jacqueline Eckhardt

Met een klap van de hamer (9+)

Erg leuk leesboek waarin de Nederlandse rechtspraak wordt uitgelegd.

Met een klap van de hamer
tekst: Veerle Corstens
ill.: Marjet Wullink
uitg.: Boom, 2015
ISBN: 978-94-6290-157-5
omvang: 54 pagina's
prijs: € 14,95
Online bestellen

Met een klap van de hamer is een kinderboek dat laat zien hoe een strafzaak verloopt. Het is fictie, dus de hoofdpersonen, het delict, en het verloop van de zaak zijn verzonnen. Maar het verhaal blijft dicht bij de realiteit en elk hoofdstuk is voorzien van 'harde feiten': een hoekje op de pagina waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd wat een verdachte is, wat een alibi is, en hoe je oproepen van de politie kunt volgen via internet.

Hoofdpersoon in dit spannende verhaal is Juun (12). Samen met haar hond Broccoli en vriendin Mila gaat Juun nieuwsgierig af op het geluid van sirenes. Bij juwelier Goudgenoeg aan het einde van de straat staan politiewagens en een ambulance. Een overval! Net iets voor Juun, die dolgraag journalist wil worden. Ze neemt zich voor de zaak te volgen, en die neemt de dag erna al meteen een heftige wending. Haar neef en maatje Lucas blijkt aangewezen te zijn als verdachte. Nu is Juun helemáál vastbesloten de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Ze zorgt er eigenhandig voor dat niemand Lucas meer verdenkt. Maar of dat de juiste aanpak is?

Het voorwoord is van Mr. Geert Corstens, oud-president van de Hoge Raad, en vader van de auteur (die zelf journalist is). Corstens heeft er altijd voor gepleit het verhaal van het recht aan zoveel mogelijk mensen te vertellen. Omdat velen er weinig vanaf weten, en te weinig mensen beseffen hoe belangrijk het recht is voor de vrijheid van ons allemaal. Met een klap van de Hamer vertelt het verhaal van recht en vrijheid voor kinderen vanaf 9 jaar. Op een toegankelijke manier, met een lekker ritme, en mooie woorden als 'smiespelend'.

Een erg leuk boek, met genoeg stof tot napraten. In de klas, of thuis aan de keukentafel.