10 juni 2014 door Jacqueline Eckhardt

Mijn bijzonder rare week met Tess (10+)

Razend knap geschreven jeugdboek over grote thema's: vriendschap, familie en dood. Ontroerend...

Mijn bijzonder rare week met Tess
door: Anna Woltz
uitg.: Querido, 2003
ISBN: 978-90-451-1488-0
omvang: 176 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Heeft auteur Anna Woltz misschien zelf zoiets meegemaakt in haar kindertijd? Dat je opgroeit in een eenouder-gezin, en worstelt met de vraag of je je onbekende vader wel of niet in je leven wilt. Of dat je opgroeit in een standaardfamilie met twee ouders en een broer aan wie je je niet wilt hechten, omdat zij straks eerder doodgaan dan jij. Anna Woltz pikt die thema's op, en pakt ze uit op een manier die je niet snel zult vergeten.

Tess (11) groeit op in een eenoudergezin. Ze woont met haar imponerende zelfbewuste moeder, een doktersassistente, op Texel. Als ze 18 wordt, zal haar moeder haar vertellen wie haar vader is. Maar Tess is slim en een doorzetter. Als ze – per toeval – achter de naam van haar vader komt, zoekt ze anoniem contact. Ze lokt hem onder creatieve voorwendselen naar het eiland, om te ontdekken of hij leuk genoeg is om een rol te gaan spelen in haar leven.

Samuel (10) is met zijn vader, moeder en narrige broer Jorre op vakantie op Texel. Als Jorre zijn been breekt, loopt hij bij de dokter de ontwapenende Tess tegen het lijf. De introverte, hoogbegaafde Samuel is meteen onder de indruk van haar. Terwijl hij tobt over de migraine-aanvallen van zijn moeder, zijn moeizame band met zijn broer Jorre, en het feit dat hij - als jongste van het gezin - iedereen zal overleven, is Tess met heel andere dingen bezig. Zij betrekt Samuel bij haar plannen om haar vader te testen. En langzaam maar zeker groeit Samuel in een rol die hem tot dan toe onbekend is. Als hij uiteindelijk het heft in handen durft te nemen, heeft dat verstrekkende gevolgen voor iedereen die hij lief heeft.

Mijn bijzonder rare week met Tess getuigt van literair vakmanschap en verstrekkend psychologisch begrip. In subtiele bijzinnetjes geeft Woltz verrassende inzichten cadeau:

Zo gek was dat. Vrouwen kregen nooit een kind zonder dat ze het merkten.
Maar bij mannen kon dat dus wel.

Anna Woltz is een wijze, jonge vrouw. Wat een talent!