Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

8 september 2014 door Jacqueline Eckhardt

Moordvrienden (13+)

Een schokkend spannende jeugdthriller.

Moordvrienden
door: Natasza Tardio
uitg.: Pimento, 2012
ISBN: 978-90-499-2536-9
omvang: 224 pagina's
prijs: € 16,95
Online bestellen

Met Moordvrienden schreef Natasza Tardio een indringend debuut, dat kort geleden de Jonge Jury Debuutprijs 2014 won. Omdat ze erin geslaagd is een schokkend spannende jeugdthriller te schrijven. En omdat het thema van haar boek actueel is: pesten heeft soms verstrekkende gevolgen.

De beklemming start vanaf het allereerste moment. Twee vrienden, Finn (15) en Milo (14), mishandelen een kleuter op een manier die doet denken aan de gruwelijke moord op de Britse peuter James Bulger (in 1993). Zes dagen later schiet Finn op school een leraar en drie leerlingen dood. Daarna pleegt hij zelfmoord. Milo is erbij, maar wat is zijn rol precies?

In de dagen die volgen, wordt stukje bij beetje duidelijk hoe de vork in de steel zit. Per hoofdstuk komt een betrokkene aan het woord die zijn of haar kant van het verhaal vertelt. Milo's moeder, een gescheiden verpleegkundige, is in shock en probeert te begrijpen wat er is gebeurd. Klasgenoten van Finn en Milo bekennen schoorvoetend dat Milo jarenlang is gepest. En Milo zelf, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid, analyseert zijn vriendschap met Finn. Was hij bang voor Finn? Zijn enige vriend? De grote, sterke jongen die hem plotseling onder zijn hoede nam? Finn zelf, een probleemjongere met een pokdalig gezicht, keert als geest terug in Milo's gedachten. En gaandeweg ontstaat een reconstructie die even gruwelijk als reëel is.

Natasza Tardio treft precies de goede toon en kiest voor een veelzijdige aanpak. Door steeds andere personen op te voeren, ontstaan nieuwe invalshoeken. Die er samen voor zorgen dat je begrijpt hoe zelfs de meest onbegrijpelijke situaties kunnen ontstaan. Eén ding is duidelijk: pesten leidt alleen maar tot verliezers.