9 maart 2016 door Jacqueline Eckhardt

Moppen op een bordje (6+)

Moppenboek voor beginnende lezers.

Moppen op een bordje
tekst: Riet Wille
ill.: Richard Verschraagen
uitg.: De Eenhoorn, 2016
ISBN: 978-94-6291-121-5
omvang: 64 pagina's
prijs: € 9,95
zelf lezen: AVI 4, AVI-M4
Online bestellen

Moppen en jonge kinderen, dat gaat goed samen. Dit eerste leesboek, Moppen op een bordje, is dus bij voorbaat al een succes. Niet dat auteur Riet Wille en illustrator Richard Verschraagen zich er makkelijk vanaf hebben gemaakt. Moppen zijn het leukst als je ze goed vertelt. En Wille en Verschraagen deden een – geslaagde – poging om van moppentappen een goed AVI-boek voor beginnende lezers te maken.

De moppen in dit boekje zijn over het algemeen redelijk te pruimen. (Dat wil zeggen: ik ben zelf geen echt moppenmens, en vind ze al snel flauw, maar mijn kinderen moesten er erg om lachen.) Belangrijker nog: ze zijn ook goed leesbaar. In grote letters, korte zinnen en met een duidelijke structuur pronken ze op de pagina's. Altijd voorzien van een korte titel en een grappige tekening. En steeds verteld door Sam en Noor, die hun familieleden graag trakteren op een goede grap.

De moppen worden gaandeweg niet ingewikkelder. Lange en korte grappen wisselen elkaar van het begin af aan af. Om toch wat kaders te stellen is gekozen voor een indeling in hoofdstukken die elk een onderwerp behandelen. Zo zijn er moppen over school, moppen over het gezin, moppen over dieren, en moppen over de dokter. Niet moeilijk te raden welke het eerst gelezen zullen worden...