16 december 2015 door Jacqueline Eckhardt

Oliver (14+)

Hoopvolle young adult roman over ontluikende homoseksualiteit.

Oliver
tekst: Edward van de Vendel
uitg.: Querido, 2015
ISBN: 978-90-451-1613-6
omvang: 208 pagina's
prijs: € 15,95
Online bestellen

Oliver is het verhaal van een Nederlandse jongen van 16, die opgroeit in Noorwegen. Samen met zijn neef en beste vriend Bendik leidt hij een zorgeloos leventje. Totdat mensen in zijn directe omgeving dat leven totaal in de war schoppen. Zodat Oliver voor een belangrijke afweging komt te staan.

Edward van de Vendel is een meester in het schetsen van dat soort pubergedoe. Hij deed dat al eerder met Het kankerkampioenschap voor junioren (2015).

Oliver en Bendik groeien samen op. Samen met hun vaders en moeders gingen ze een paar winters achter elkaar naar een huisje in Geilo, waar ze onbezorgde avonturen beleven. Nu ze ouder zijn, zitten ze samen op school, op de voetbal en gaan ze samen uit. Bendik versiert meisjes bij de vleet. Maar als Wenche, het vriendinnetje van Bendik, tijdens een feestje ook Oliver wil zoenen, heeft dit verstrekkende gevolgen.

Oliver raakt in de war van zijn eigen gevoelens. Waarom ziet hij Bendiks ontblote bovenlijf voor zich als Wenche hem aanraakt? Wat betekent dat? Wat moet hij ermee? Tegelijk gebeurt er ook op het thuisfront van alles. Bendik blijkt de dood van zijn vader, die inmiddels is overleden door een ongeluk, niet goed te kunnen verwerken. Hij drinkt steeds meer. Oliver heeft andere problemen. Als hij voor het eerst zijn opwachting maakt als keeper in het eerste elftal, is zijn vader er niet bij. Het huwelijk van zijn ouders blijkt kapot. Nu alles wat bekend en vertrouwd was wegvalt, weet Oliver niet hoe hij verder moet.

Vaak is er tijd nodig om de onverwachte grillen van het leven te kunnen verwerken. Maar Edward van de Vendel toont in Oliver dat oprechte interesse, de wil om met elkaar in contact te blijven, en de kunst van het praten ook heilzame middelen zijn. Oliver is een realistische, hoopvolle young adult roman.