21 oktober 2016 door Jacqeline Eckhardt

Opa en oma Zuurkool (8+)

Whodunit voor beginnende lezers.

Opa en oma Zuurkool
tekst: Krista Okma
ill.: Madelon Koelinga
uitg.: Clavis, 2016
ISBN: 978-90-4482-791-0
omvang: 104 pagina's
prijs: € 13,95
Online bestellen

Opa en oma Zuurkool is een 'whodunit' leesboek, voor kinderen vanaf een jaar of 8, die houden van spanning en gekke gebeurtenissen. De titel ruikt misschien naar vroeger, maar het boek is helemaal van nu.

Piet is nog klein als zijn opa hem meeneemt naar de dierentuin en hem de beo Basu laat zien. De jongen is op slag verkocht. Hij is gek op vogels en mag van Sjef, de eigenaar van de dierentuin, voortaan voor Basu zorgen. Elke dag maakt Piet het hok van de beo schoon. Als zijn opa overlijdt, gaat de vogel nog meer voor hem betekenen. Groot is dan ook de schok als het hok van Basu op een dag leeg is.

Piet begint een zoektocht, samen met zijn vriendinnetje Maartje. Ze stellen een lijst op met dingen die je kunt doen om een beo te vinden: de burgemeester om hulp vragen, het jeugdjournaal bellen, een beloning uitloven. Of een poster ophangen en overal zoeken. Omdat je daar geen grote mensen voor nodig hebt, besluiten Piet en Maartje eerst zelf op onderzoek uit te gaan. Ze gaan langs bij oma, die nu alleen in het verpleeghuis woont. Daar ergeren ze zich aan haar buren, opa en oma Zuurkool, die hun naam eer aan doen. Altijd stinkt het daar naar zure zuurkool met worst. Maar zit er sowieso niet een vreemd luchtje aan dit bejaarde echtpaar?

Krista Okma en Madelon Koelinga hebben een lekker leesboek afgeleverd. De soepele teksten en het leuke verhaal, afgewisseld met paginagrote krijttekeningen, zullen jonge kinderen beslist aanspreken.