5 juli 2017 door Eva Kuipers

Origami, haiku's en kunst (8+)

Een heerlijk lees- en kijkboek, maar vooral ook doeboek, over Japanse vouwkunst, dichtkunst, en prentkunst. Mét origami-vouwpapier erbij.

Origami, haiku's en kunst
The British Museum
uitg.: Lemniscaat, 2017
ISBN: 9789047709787
prijs: € 13,99
bruikbaar voor: 8 jaar en ouder
Online bestellen

Tien tegen één dat je bij Origami, haiku's en kunst meteen aanslaat op 'origami'. Omdat je je makkelijker kunt voorstellen om leuk te gaan papiervouwen, dan dat je iets moeilijks met gedichten of Japanse prenten met je kinderen zou moeten doen. Toch is het ronduit fascinerend hoe je met dit boek op een vanzelfsprekende manier meegaat in al die kunstvormen tegelijk.

Dat je zo makkelijk wordt meegevoerd in al die kunstvormen, komt doordat elke origami-instructie steeds op dezelfde (dubbele) pagina staat als het bijbehorende gedichtje en de bijbehorende prent. Je oog glijdt bijna automatisch van het een naar het ander, en weer terug. Zo ontstaat er een soort eenheid, waardoor het voelt alsof ze nooit los van elkaar hebben gestaan. En zo word je onweerstaanbaar meegevoerd naar Japan.

Origami

De origami-instructies zijn helder, met vouwafbeeldingen van alle stappen. In totaal zijn er 13 origami-projecten, oplopend van makkelijk naar moeilijk. Er is ook aanvullende hulp in de vorm video, maar daar moet je wel eerst een QR-code voor scannen.

Bij het boek worden ook vouw-velletjes geleverd, in verschillende kleuren. Prettig van formaat en precies goed van dikte. Genoeg om lekker mee te vouwen (en te verknoeien), en stevig genoeg om niet te scheuren.

Haiku's

De origami-projecten brengen – samen met de prenten – de haiku's tot leven. Een haiku is een kort, niet-rijmend gedichtje van 3 regels. Meestal telt de eerste regel 5 lettergrepen, de tweede regel 7, en de derde regel weer 5 lettergrepen, maar in Japan is dit vormkenmerk echter geen standaard.

Japanse haiku-dichters maakten zulke gedichtjes al eeuwen geleden. De basis van de haiku is de zintuigelijke ervaring van de dichter. Dus wat hij ziet of voelt. De dichter dacht dan bijvoorbeeld aan een krabbetje, hij zag water voor zich, en voelde in zijn verbeelding iets langs zijn been klimmen. Dat schreef hij dan zo op:

Een klein krabbetje
klimt langs mijn been
in het heldere water.

Misschien wil je zelf ook eens een haiku schrijven, of je kinderen leren hoe dat moet? Een leuke aanrader is Hai die Koe, van Mara Otten (geschikt voor kinderen vanaf ca. 9 jaar)

Prenten

De kleurrijke prenten op het omslag van Origami, haiku's en kunst trekken onmiddellijk je aandacht. In het boek maak je kennis met nog 10 andere prenten, waarin altijd een dier (libel, kikker, konijn, paard) of een object (boot, bloem, of waaier) centraal staat. Gekoppeld aan de bijbehorende origami-vouwsels.

Alle prenten zijn in het echt te bewonderen in het British Museum (de oorspronkelijk uitgever van het boek). Zo zal je misschien 'De grote Golf' en 'De zesendertig gezichten op de Mount Fuji' herkennen; beide gemaakt door de beroemde Japanse schilder en houtsnijder Katsushika Hokusai.

Een mooie gelegenheid om deze iconische beelden toe te voegen aan het brein van je kinderen. Zodat ze weten wat ze eigenlijk zien, als ze door de Ikea of de Blokker lopen.

Muziek

Hoe leuk zou het zijn, als er behalve dichtkunst en beeldende kunst ook nog muziek was toegevoegd. Gezellig vouwen, met Japanse klanken op de achtergrond.

Dat kan! Om de smaak te pakken te krijgen, kun je alvast kijken (en luisteren) naar het filmpje op de website van het British Museum, waarin prenten uit het boek tot leven komen met muziek erbij.