9 november 2015 door Jacqueline Eckhardt

Paper Towns (13+)

Fascinerend 'young adult' mystery-boek van John Green.

Paper Towns
tekst: John Green
uitg.: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978-90-477-0737-0
omvang: 345 pagina's
prijs: € 14,95
Online bestellen

Paper Towns is een echte John Green. Een zogenaamde young adult-roman, waarin nerds de hoofdrol spelen, intelligentie wordt geroemd, en alles draait om eigenaardige fascinaties.

Quentin ('Q') en Margo Roth Spiegelman wonen naast elkaar en groeien samen op. Ze zijn onafscheidelijk en Q is heimelijk verliefd op de mooie Margo, die dol is op mysteries en zich ook zelf graag mysterieus gedraagt. Als ze 9 jaar oud zijn, vinden ze in het park een dode man, die zelfmoord heeft gepleegd. Margo is gefascineerd door zijn dood en wil er alles over weten, maar Q haakt af. De twee groeien uit elkaar.

Jaren later, als ze 19 zijn, zoekt Margo weer contact met Q. Ze verschijnt, zoals ze vroeger al vaak deed, ineens weer 's nachts voor zijn raam. Ze vraagt Q met haar mee te gaan, die nacht, om creatief wraak te nemen op de mensen die dat verdienen. Zoals haar vriendje dat vreemd is gegaan met een van haar beste vriendinnen. En de sportheld die Q al jaren dwarszit. Q en Margo beleven een bijzondere nacht en Q denkt dat de intense band die er ooit was, weer is hersteld. Maar de volgende dag is Margo verdwenen. Wel heeft ze een poster met aanwijzingen achtergelaten voor Q. Samen met vier vrienden gaat hij naar haar op zoek.

De titel Paper Towns verwijst naar een 'papieren waarheid'. Margo is een ongrijpbaar populair meisje, zo'n meisje waar iedereen op de middelbare school over praat en van wie iedereen een beeld heeft. Maar tijdens de zoektocht begrijpt Q steeds meer dat het perfecte beeld dat hij van Margo had, niet klopt met de werkelijkheid. Haar naam, Margo Roth Spiegelman, is bewust gekozen. Wie naar Margo kijkt, ziet niet Margo zelf, maar een reflectie van zichzelf.

Het boek is eigenlijk twee road movies ineen. De ene over Q, de andere over Margo. Q staat voor het realistische leven, Margo voor het avontuurlijke. Waarbij het ene soort leven niet is beter dan het andere. Fascinerend!