Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

8 september 2014 door Jacqueline Eckhardt

Rennen (6+)

Symbolisch prentenboek over haasten en onthaasten. Prachtig!

Rennen
tekst: Elvis Peeters
ill.: Gerda Dendooven
uitg.: Lannoo, 2013
ISBN: 978-94-0140-962-9
omvang: 36 pagina's
prijs: € 19,99
Online bestellen

Rennen is op de een of andere manier een dankbaar onderwerp in kinderboeken. Fiet wil rennen bijvoorbeeld, van Bibi Dumon Tak, is een geweldig (prijswinnend) prentenboek. Rennen van Elvis Peeters en Gerda Dendooven is minstens zo mooi. Maar wel anders.

Het is geen gemakkelijk prentenboek. Peeters gebruikt veel herhaling. En veel beeldspraken. Veel woorden en zinnen ook, om zijn verhaal te vertellen. Maar waar dat verhaal nu precies over gaat, wordt niet meteen duidelijk.

In het begin zien we een paard. Het galoppeert. En komt andere dieren tegen. Een muis vlucht weg onder de dreunende grond. Een eekhoorn klimt snel in een boom. Een haas, een hinde en een zwijn rennen mee. Boven hen cirkelt een havik. Nog hoger schijnt de zon. Dat is de setting van het verhaal, van 36 pagina's. Met als enige afwisseling een stel kraaien dat niet mee rent, maar opvliegt en ergens anders neerstrijkt.

Gaandeweg het verhaal word je steeds nieuwsgieriger. Waarom rennen de dieren? Het verhaal heeft vaart. Maar waar rennen ze naartoe? Waarom kruipt de eekhoorn weg en rent de haas mee? Waarom galoppeert het paard door de plas? En springt de hinde erover heen? Veel vragen, weinig antwoorden. Ook de schrijver weet het niet.

En toch blijf je als lezer niet achter met een vervelend gevoel. Rennen kent diepere lagen. Je kunt de rennende dieren zien als symbolen van onze voortdenderende maatschappij, waarin sommigen mee kunnen komen en anderen achterblijven. Of ervoor kiezen zich terug te trekken, zoals de muis. Of juist boven de meute uit willen stijgen, zoals de eekhoorn.

Sommigen vinden elkaar in een groep (de kraaien). En er vallen slachtoffers. Of bijna, als de havik de haas aanvalt, maar in zijn aanval gestoord wordt door de voortrennende groep. Het paard rent door de plas, de hinde springt erover heen. Binnen de groep kiezen de individuen toch hun eigen pad. En het mooiste symbool: de zon schijnt altijd voor iedereen.

Wie die symboliek niet ziet, leest nog steeds een prachtig boek. Waarin taal en beeld zo in beweging zijn dat je de pagina's steeds sneller omslaat.