1 oktober 2013 door Jacqueline Eckhardt

Rotmoevie (12+)

Snel, eigentijds, en ad rem. Maar gaandeweg word je er stil van. Dit jaar bekroond met de Gouden Lijst (beste jeugdboek voor 12 tot 15 jaar).

Rotmoevie
tekst: Marian de Smet
uitg.: Moon, 2012
ISBN: 978-90-4881-346-9
224 pagina's
€ 15,95
Online bestellen

Rotmoevie leest als een roadmovie. Snel, eigentijds, en ad rem. Maar gaandeweg word je er stil van. Respectvol stil. Omdat de (Vlaamse) auteur Marian de Smet zoveel gevoelige snaren raakt. Enthousiast schetst ze de aanvankelijk onbevangen ontmoeting tussen twee verwarde tieners. Heel subtiel, door een enkele mooie zin, geeft De Smet die toevallige ontmoeting uiteindelijk een steeds zwaardere lading.

Eppo, een Nederlandse jongen van 17, komt al liftend een Vlaams meisje tegen. Tabby is 18 en ze heeft niet echt een doel als ze Eppo meeneemt in haar oude Volkswagen Golf. Zij brengt hem waar hij heen wil. Zelf hoeft ze nergens heen. Eppo heeft gaandeweg door dat Tabby gewoon weg wil. Maar waarvoor ze vlucht, is hem niet duidelijk.

Ook Eppo is op de vlucht. Aangespoord door zijn ouders, die hem op vakantie stuurden. Ze willen hem uit het isolement halen waar hij na een dramatisch voorval in terecht is gekomen. Al reizend worden Tabby en Eppo gedwongen hun problemen onder ogen te zien. Het duurt even. Maar uiteindelijk vertrouwen ze elkaar voldoende om de last die op hun schouders ligt, met elkaar te delen. En het gewicht van zich af te schudden.

Rotmoevie is een van de mooiste jeugdboeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen. Eerlijk, integer, gevoelig en diepgaand. Over vriendschap, vertrouwen, verdriet en persoonlijke groei in een ingewikkelde wereld. Prachtig!

Op 14 september van dit jaar kreeg Rotmoevie de Gouden Lijst, de prijs voor het beste jeugdboek voor 12 tot 15 jaar.