Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

14 december 2014 door Jacqueline Eckhardt

Scherven van de hemel (8+)

Een prachtig prentenboek, vol inspiratie en bezinning.

Scherven van de hemel
tekst: Pieter van Oudheusden
ill.: Stefanie De Graef
uitg.: De Eenhoorn, 2013
ISBN: 978-90-5838-819-3
omvang: 32 pagina's
prijs: € 14,95

Schoonheid is onbetaalbaar, schetst dit prentenboek (dat ook voor volwassenen boeiende thema's aansnijdt). Scherven van de hemel gaat over normen en waarden, over kunst en schoonheid, geduld en trouw, en opvoeden en leren. Geen gemakkelijke kost, maar helemaal passend in deze tijd van bezinning rond kerst.

Het verhaal speelt zich af in sprookjesachtig Japan. Maar de leerschool van de hoofdpersoon is koud en hard. Een jonge jongen klopt aan bij een meester-schilder. Hij is niemand, zegt hij, omdat hij niks kan. De schilder noemt hem 'leerling' en neemt hem in huis. De jongen doet allerhande klusjes, maar van lessen in schilderen komt het niet. Wel neemt de schilder zijn leerling mee uit wandelen. Er wordt niet gesproken, maar de leerling kijkt waar zijn meester naar kijkt. En hij leert zien: een rimpeling in het water, het laatste blad aan een tak.

Dan maakt de schilder het volmaakte schilderij. Rijke mensen willen er veel geld voor betalen. Maar de meester-schilder wordt er ongelukkig van. Het is geen volmaakt schilderij, want volmaaktheid is niet te vangen. Bovendien: met een volmaakt schilderij is zijn werk gedaan; wat moet hij dan nog met zijn leven? Hij vernietigt zijn werk en gaat door met zijn leven. Op zijn sterfbed zegt de schilder tegen zijn leerling dat het hem spijt dat hij hem niks heeft geleerd. Niets is echter minder waar...

Scherven van de hemel nodigt uit om verder te denken. Over de band tussen leraar en leerling. Over opvoeden zonder woorden. Over het doorgeven van moraal. De mooiste les is deze: "Alles wat je kunt, heb je jezelf geleerd," zegt de meester tegen zijn leerling. Leren gaat niet over woorden, maar over omgaan met elkaar.