5 februari 2015 door Jacqueline Eckhardt

Soapsop (12+)

Een onthullend kijkje - voor tienermeiden - achter de schermen van een hedendaagse soap.

Soapsop
door: Liza Sips
uitg.: De Fontein, 2015
ISBN: 978-90-2613-719-8
omvang: 237 pagina's
prijs: € 13,99
Online bestellen

Soapsop is als titel voor deze tienerroman eigenlijk best goed gekozen. Zeepsop staat voor fris, glad, licht en luchtig. Precies de ingrediënten van dit jonge-meidenboek (dat op ware ervaringen gebaseerd is).

Schrijfster Liza Sips speelde zelf ooit de rol van Vicky Pauw in onze Nederlandse soap GTST. Alle belevenissen op de set, en daarachter, heeft ze nu verwerkt in Soapsop.

Centraal staat de 16-jarige havo-scholiere Pippa. Superblij is die met haar rol in de populaire soap Liefde & Verraad. Natuurlijk wordt ze verliefd op haar tegenspeler Mees. Die natuurlijk al een setje vormt met Blaire. Die natuurlijk de dochter is van de belangrijkste zenderbaas. De ingrediënten zijn voorspelbaar. Net als de kloof met haar schoolvrienden, die groeit naarmate Pippa meer sterallures krijgt.

En toch is het boeiend om te lezen hoe die verwijdering zich ontwikkelt. Sips schetst goed hoe lastig het is om te schakelen tussen twee uiteenlopende werelden. En hoe moeilijk het is om dan dicht bij jezelf te blijven. Zeker als je jong bent. Dat Pippa jong is, blijkt ook uit het feit dat ze weinig zelfreflectie vertoont. Laat staan zelfspot of zelfrelativering. Dat past bij haar leeftijd. De typering van Sips is raak. Volwassen lezers zullen zich ergeren aan alle voorspelbaarheid, maar dat is juist wat tienermeiden van Soapsop zullen verwachten. En wat ze krijgen.

Liza Sips kent haar doelgroep. Goed gecast, dit meidenboek! Wel jammer van het omslag, dat eerder al gebruikt werd voor The Cuckoo's Calling van JK Rowling (onder het pseudoniem Robert Galbraith).