6 oktober 2014 door Jacqueline Eckhardt

Vos en Haas - Een ei op een ezel (7+)

Leuk nieuw leesboek in de AVI-reeks 'Vos en Haas'.

Vos en Haas – Een ei op een ezel
tekst: Sylvia Vanden Heede
ill.: Thé Tjong-Khing
uitg.: Lannoo, 2014
ISBN: 978-94-0142-057-0
omvang: 36 pagina's
zelf lezen: AVI M3-E3
prijs: € 7,50
Online bestellen

Vos en Haas heeft zijn sporen als geslaagde serie inmiddels ruimschoots verdiend. Al meer dan 10 jaar zijn de 'Vos en Haas'-boeken gewaardeerde boeken voor beginnende lezers. In de AVI-reeks: 'Ik leer lezen met Vos en Haas' zijn nu twee nieuwe titels verschenen. Een ei op een ezel is een daarvan.

Ruim opgemaakt – met veel prettige leegte – oogt het boek ook echt als eerste leesboek. En er is alle gelegenheid om de geweldige pentekeningetjes van meesterkunstenaar Thé Tjong Khing te bekijken. Je krijgt meteen zin om te gaan lezen wat Sylvia Vanden Heede erbij schreef.

Natuurlijk beleven Vos en zijn vriendinnetje Haas weer een verrassend avontuur. Maar en passant wordt de lezer ook gewezen op verschillen in woordbetekenissen. Kunst is 'nep' (zoals kunstbloemen), maar kunst geeft ook aan dat je iets kunt. En een mooi schilderij is ook kunst.

Vos en Haas discussiëren over die betekenissen als ze bij uil op bezoek gaan. Uil is artiest geworden en heeft in zijn boom een atelier gemaakt. Hij vraagt Vos en Haas of ze zijn werk willen zien. En dat levert weer nieuwe discussies op. Want 'werk' is afwassen, of een mand vol strijkwas. Maar uil bedoelt een kunstwerk.

Ook illustrator Thé Tjong King geeft je het nodige denkwerk mee. Een geschilderde 'O' kan een letter zijn. Maar ook een ei. En wat is dan weer het verschil met een lange ij? Stap voor stap lees je je door de wondere wereld van woorden en zinnen heen. Laagdrempelig, vrolijk, en grappig. En de slotconclusie van Vos en Haas is een waarheid als een koe!

Een feest om te lezen, dit oprecht leuke leesboek voor beginnende lezers.