24 juni 2019 door Eva Kuipers

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Gedichten waar je wat aan hebt. Ieder gedicht begint met Wat moet je doen als... Wat moet je doen als je ouders je nooit eens laten winnen? Of als je niet weet wat je wilt worden? Of als je je naam niet mooi vindt? Of als je s ’nachts moet plassen en het is koud en je voeten bevriezen?

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt: gedichten waar je wat aan hebt

door: Edward van de Vendel

illustr: Martijn van der Linden

uitg.: Querido

prijs: 17,99

aantal pagina's: 72

ISBN: 9789045122267

Vanaf 9 jaar

Bestel hem hier!

Edward van de Vendel komt met originele oplossingen voor vele kinderdilemma’s die hij verwerkt in dichtvorm. De titel van het gedicht belooft ook dat je wat aan de aangereikte oplossing hebt. De fantasierijke oplossingen zijn alleen al nuttig doordat dilemma’s van een originele kant belicht worden en de lol van poëzie naar voren komt. Zoals in het gedicht waar het boek naar is vernoemd: Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt..

Allereerst:

Sorry zeggen.

Daarna:

Met jezelf overleggen

Hoe je hem terug gaat laten struikelen

Pfah

Alsof dikhuiden de enige zijn

die hun gewicht mogen gebruiken
.

De originaliteit en woordkunst laten je oren klapperen van pret. Helemaal als je het hardop (voor)leest. Sommige taalkundige vondsten zijn echt meesterlijk. Bijvoorbeeld het gedicht over het leren van de Noorse taal, zodat je met een komkommer kunt praten: “Jeg vil snakke med en slangeaugurk”.

Ook zijn er ontroerende verzen, bijvoorbeeld wat je moet je doen als moeder huilt. Of als je je zorgen maakt over je beste vriend of vriendin. En wat moet je doen als je opa steeds meer vergeet? Dit laatst genoemde gedicht is het summum van vertederende dichtkunst, die toch licht aan blijft voelen ondanks het thema.

Opa heeft een gummend hondje in zijn hoofd,

Zo stel je je dat voor,

dat is hoe je het gelooft.

Dat hondje veegt met zijn pootjes

en zijn vacht en zijn staart

over alle gedachten

die opa bewaart.

Waar je samen met je kind ook enorm van kunt genieten, zijn de illustraties van Martijn van der Linden bij de gedichten. Van der Linden gebruikt verschillende stijlen en diverse technieken (waterverf, pen, potlood en stempeltechniek) die de inhoud van de gedichten aanvullen en tot leven brengen. Van de Vendel en Van der Linden bewezen al eerder een magisch duo te zijn met De stem op de Okapi, die de Woutertje Pieterse Prijs kreeg in 2016. Ook nu gaat van der Linden los bij het tekenen van de dieren (vogels, ijsbeer, honden, paard, vos, apen, cavia, en salamanders). Ook laat hij op fantasierijke wijze meubels dansen, bijen in de vorm van een hart in de lucht zwermen en een sok als slang op het toneel optreden. Hij weet hiermee bij de lezer een glimlach op te wekken, dan wel van vrolijkheid, dan wel van vertedering.  

Het laatste gedicht is de klapper op de vuurpijl met een knipoog naar zijn eigen dichtbundel. Wat moet je doen als je over dit boek een boekbespreking moet houden?

Het heet

Wat je moet doen als je over een Nijlpaard struikelt

en ik raad niemand aan om hem te lezen,

want hij is raar

Zeg nou zelf: nijlpaarden?

Daar struikel ik nou nooit eens overheen

De uitgever is Querido,

en die maken best aardige boekjes en zo,

maar dit hier klopt voor geen meter.

Het lijkt me daarom beter….

Een kostelijke dichtbundel met een gouden randje die niet gemist mag worden door jong en oud!