9 november 2015 door Jacqueline Eckhardt

Wij horen bij elkaar (6+)

Schetsboek over adoptie en het zoeken naar overeenkomsten.

Wij horen bij elkaar
tekst: Lawrence Schimel
ill.: Ann De Bode
uitg.: De Eenhoorn, 2015
ISBN: 978-94-6291-010-2
omvang: 32 pagina's
prijs: € 16,50
Online bestellen

Wij horen bij elkaar is eigenlijk meer een schetsboek dan een prentenboek. Dat het leven van een adoptiegezin in al zijn facetten schetst.

Marten, de broer van Kwame, heeft een nieuwe bril. Kwame schrikt er een beetje van, want nu hebben zijn vader, zijn moeder én zijn broer een bril. En Kwame niet. Nu ziet iedereen dat ze niet écht bij elkaar horen. Kwame wil dus ook een bril en gaat met zijn vader op zoek.

De opticien test de ogen van Kwame en vertelt dat hij goede ogen heeft. Maar Kwame wil per se een bril, en daar wil de opticien hem best mee helpen. "Je moet een bril zoeken die bij jou past," zegt hij. "Niet een bril die lijkt op die van de anderen." Dat durft Kwame wel en hij kiest een felrood montuur. Zo zijn ze met z'n vieren wel één familie, maar blijft hij ook zichzelf.

Als Kwame de volgende ochtend wakker wordt, blijkt dat zijn vader, moeder en broer zijn twijfels hebben begrepen. Kwame mag dan moeite doen om bij hen te horen, maar andersom laten zij zien dat zij zich ook aan hem aanpassen.

Wij horen bij elkaar is een krachtig statement, prachtig in beeld gebracht door de warmrode schetsen van Ann De Bode. Het beeld overheerst. En auteur Lawrence Schimel hoeft maar heel weinig woorden toe te voegen om zijn boodschap, die heel actueel is, over te brengen: we zijn allemaal verschillend; de kunst is om te zoeken naar de overeenkomsten.