Home » Columns » 01 de eerste menstruatie

01. De eerste menstruatie

Door:

Emmy de Wit

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

Hormonencircus

Tieners, pfff... Alles in huis is lawaai, onrust of kwijt. Ik zag er best tegenop om twee meiden te moeten opvoeden. Hoe praat je over uitgaan, engerds of seks? Hoe leer je ze om braaf en met aandacht huiswerk te maken, in een wereld die alleen maar sensatie schreeuwt?

Maar, zoals met alles: je groeit er vanzelf in. Ik geniet van de overdrijvingen: "Mama, er staat een struik in de keuken!" als de knoflook is uitgelopen. Of als ik tijdens het tuinieren word voorgesteld aan een vriendin: "Dit is mijn moeder. Sorry, ze ziet er meestal uit als een ontplofte zwerver."

De beltoon van mijn mobiel wordt zo vaak veranderd dat ik mijn telefoon nooit kan vinden. Helaas ben ik ook alles wat ik van naamvallen wist, helemaal kwijt. Ik kan ze daar niet mee helpen. Ik wist niet dat opvoeden zo ingewikkeld kon zijn.

Bij de eerste menstruatie ging het weer mis. Ik was op een congres. Meer dan wat SMS-support kon ik niet bieden. Ik voelde me schuldig en ver weg. "Ook gemist, net als de eerste stapjes," zei een naar stemmetje in mij.

Wat onhandig vroeg ik, toen ik weer terug was, hoe het allemaal was gegaan:

- "Vond je het niet vervelend dat ik er niet was?"

- "Nee hoor mam, ik weet toch alles al."

Emmy de Wit

is een gescheiden moeder van twee puberdochters. Emmy is werkzaam als arts-onderzoeker en medisch adviseur. Ter bescherming van de kinderen zijn alle namen veranderd.

Lees verder

Alle columns in de serie Het Hormonencircus