Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

8 mei 2009 door Esther Storm

02. Hoe vind je een goede kinderspaarrekening?

Ouders Online werkt samen met Independer, een onafhankelijke adviesorganisatie op het gebied van geldzaken en verzekeringen. Independer voorziet ons van actuele informatie over gezinszaken en geld.

Mijn oudste zoon had een flinke hoeveelheid geld bij elkaar gespaard en vroeg mij of hij een spaarrekening kon openen. Ik reageerde niet direct enthousiast. Op zich leek het me een reuzegoed idee, maar ik weet dat je vaak een droevig lage rente krijgt. Dat wilde ik hem niet meteen vertellen, dus ben ik dat gaan onderzoeken. Zelf hebben wij jaren geleden bij wat toen nog 'Spaarbeleg' heette, spaarrekeningen geopend voor onze oudste zoons. Inderdaad is de rente daar inmiddels erg laag.

Na wat zoeken kwam ik ook kinderspaarrekeningen tegen met veel hogere rentes. Bij de introductie van spaarrekeningen bieden banken je namelijk een hoge rente, die ze met de jaren langzaam weer verlagen. Dat doen ze blijkbaar ook met kinderspaarrekeningen.

Je kunt dus het beste met je geld van bank naar bank hoppen, als je telkens de hoogste rente wilt ontvangen. Het is wat werk, maar het loont!

Voor mijn zoon heb ik in elk geval een spaarrekening gevonden met een hoge (start-)rente. Maar toen ik hem dat vertelde, was het al te laat. Het spaargeld was inmiddels omgezet in drie onderbroeken van Björn Borg. Kan die weer gaan puzzelen hoe hij dat geld moet wegzetten...

P.S. Op Independer.nl kunnen geen kinderspaarrekeningen worden vergeleken. Als je een spaarrekening zoekt voor je kind, kun je een gewone spaarrekening openen. Die kun je wel op Independer.nl vergelijken. Sommige kinderspaarrekeningen bieden iets extra’s, waardoor ze aantrekkelijker zijn. Maar sommige kennen ook beperkingen, bijvoorbeeld dat het tegoed niet (of niet kosteloos) kan worden opgenomen voor de 18de verjaardag. Let daar dus goed op voor je een kinderspaarrekening afsluit. (Esther Storm)