7 november 2011 door Marie Louise Wibier

02. Schoolbibliotheek

Marie Louise Wibier neemt ons mee in de wereld van de basisschool. Leerzaam voor beginners, herkenbaar voor gevorderden.

In deze aflevering: de diepere geheimen van het meisjeslichaam, ontsluierd door de bieb.

Op de basisschool van mijn zoon is een bibliotheek, en vanaf groep 3 kunnen de kinderen elke ochtend boekjes lenen. Een ochtend in de twee weken help ik mee.

De juffen geven op informatie-avonden het advies om je kind 'kilometers te laten maken' met lezen. Het maakt niet uit wat je kind leest, als het maar leest. Dat kan van alles zijn, van straatnamen tot hagelslagverpakkingen of de Donald Duck. Alles wat je kind interesseert, maakt het lezen leuk en dan blijft hij het ook doen.

Mijn zoon komt uit school en in de keuken praten we na over de dag.
- "Weet je mama, een meisjesplasser ziet er heel anders uit dan een piemeltje en het is heel klein."
- "Ja, dat klopt" zeg ik, "dat ziet er heel anders uit. Hoe kom je daar zo bij?"
- "Ik ben vandaag naar de bieb geweest, en daar stond het in."
- "Waarin?"
- "In 'Mijn lichaam'."
- "Maar jullie mogen toch nog geen informatieboekjes lezen, jullie moeten toch gewone boekjes lezen?"

Mijn zoon haalt zijn schouders op en zegt: "Naadje".
- "Wat?" vraag ik.
- "Een meisjesplasser, dat noem ik naadje."
- "Oké, dat is er wel een mooi woord voor."

Waar zijn interesse ligt, is wel duidelijk. Mooi is dat, die schoolbibliotheek. Een nieuwe bron vol informatie. De wereld ligt voor hem open en hij grijpt gelijk zijn kans.

Mijn man vindt het wel grappig. "Dus als je iets wilt weten, dan zoek je het op in een boek uit de bibliotheek. Zo werkt dat."

Zo werkt dat inderdaad, maar ik moet even schakelen. De tijd van de kinderboerderij is definitief voorbij. Geen brood voor de eendjes meer. De enige eend die mijn zoon nog kent, heet Donald. En vanaf nu is hij druk met het geheim van meisjes.

De eerstvolgende ochtend dat ik biebdienst heb, kan ik het niet laten om even het leesgedrag van mijn zoon te checken. Bij zijn naam staat inmiddels een keurig leesboek vermeld, dus hij is al weer wezen ruilen. Ik hoef me geen zorgen te maken om die kilometers, die gaat hij wel halen.