25 februari 2011 door Enno van der Heijden

04. Hardcore sex (punt Hyves, punt NL)

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

Ik werd gebeld door advocaat S., de vader van een vriendinnetje. "Weet je wel wat jouw dochter met de mijne heeft uitgehaald?" vroeg hij. Nee, dat wist ik niet. Maar ik was wel benieuwd natuurlijk. Vooral zijn ernstige en bijna dreigende toon maakte het nogal spannend.

S. deed zijn beklag over het gedrag van onze meiden, waar ik gaande zijn tirade steeds meer schik in kreeg. Al liet ik dat niet merken natuurlijk. Het was hem ernst, en ik ging daar braaf in mee. "Nou, nou, zo, zo... daar moet meteen een eind aan komen!" beaamde ik. Maar om een andere reden dan S. voor ogen had.

Via-via was S. erachter gekomen dat de dames een Hyves-pagina hadden opgezet, onder de titel 'hardcoresex.hyves.nl'. Een poging tot pornografie, waar S. zeer ontsteld door was.

Veel stelde het allemaal niet voor, vond ik. Vooral heel grappig om te zien hoe ze aan het experimenteren waren geslagen. Met uitdagende foto's, erotische fantasieën, gewaagde woordspelingen ("Plaats hier uw erectie" in plaats van "Plaats hier uw reactie") en een spannende poll: "Hoe geil ben jij?"

Die seksuele spielerei, daar kon ik echt niet boos over worden. Doodnormaal allemaal, en beslist niet zorgelijk. Maar waar ik wél behoorlijk pissig van werd, waren hun personalia die ze op die pagina hadden geplempt. Echte namen en echte 06-nummers. Alsof we daar niet avond aan avond – tijdens het eten, ons moment van Serieuze Gesprekken – voor gewaarschuwd hadden. Pas op je privacy! Geef nooit iets prijs dat tot jouw eigen persoon herleid kan worden! En dan toch zo'n pagina. Zucht, zucht.

Om de boodschap goed over te laten komen, speelde ik het toneelstukje van de ontploffende vader. "Ben je nou helemaal betoeterd?!" Zó erg vond ik het allemaal niet, maar soms moet je wat overdrijven. Van schrik heeft ze meteen die hele pagina weggehaald. Dus wat daar allemaal voor spannends stond, zal niemand meer zien...