11 maart 2011 door Emmy de Wit

05. Triootje

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

Ze willen met zijn drieën in één bed slapen. Esmee, een vriendin, en een vriend, allemaal 15. Mijn eerste reactie is "Help", en ik zeg: "Dat slaapt echt niet lekker, geloof me". Maar ze willen het graag en ik vraag me af waar ik eigenlijk bang voor ben. Mijn dochter slaapt regelmatig met deze vriendin in haar ruime bed, en met sommige vriendinnen is ze heel klef. Dát stoort me geen moment. Maar nu heb ik gewoon geen zin in die verantwoordelijkheid.

Ik denk na, en zie ze met zijn drieën liggen giebelen op dat bed: puppy's in een mand. De behoefte aan gewoon geknuffel is zó groot. En ik weet dat hij net uit de kast probeert te komen.

Ik ga weg om even na te denken. Ruim wat op in de keuken. En vraag me af hoe groot de kans is dat de eerste seksuele ervaring een triootje is. Uit een recent proefschrift weet ik dat die kans heel erg klein is. Maar hoeveel tieners hebben toch seks, als ze eigenlijk willen knuffelen of stoeien? Daar zei dat proefschrift nou weer niets over. Of misschien stond het er wel, maar ben ik het weer vergeten.

Ik ga terug en bespreek wat praktische zaken over de fietsen, het ontbijt, douchen (ze zijn allemaal preuts) en nachtelijk lawaai. Dan zeg ik dat ik zeker wil weten dat als iemand zich niet op z'n gemak voelt, diegene naar beneden moet kunnen gaan.

- "In de woonkamer is een bank met kussens en dekens. Als het bed te klein is, of er snurkt iemand..." begin ik.

- "Nee, het bed is niet te klein!" roept de slimste.

- "... Ssstt. Luister! Dit is belangrijk. Als iemand zich niet senang voelt, dan staat die op en gaat op de bank verder slapen. Beloof me dat," probeer ik nog een keer.

- "Okay" (3x).

Voor de verandering laat ik mijn slaapkamerdeur open. Ze giebelen een tijdje voor ze eindelijk gaan slapen; het klinkt veilig. God, wat is het spannend om moeder van tieners te zijn.