4 september 2013 door Debbie Spelt

08. Trendy balletje

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering test Debbie de Sphero. Een rollende robot-bal die op afstand bestuurbaar is, en waar al 22 apps voor beschikbaar zijn.

We gingen naar de speelgoedbeurs van Neurenberg, het Mekka van het speelgoed, in elf overvolle hallen. Zonder een duidelijk plan verdwaal je er gegarandeerd, en kom je volkomen overprikkeld thuis met een brakke rug van de kilo's brochures. Dat is ons één keer overkomen en sindsdien maken we vooraf een schema van de stands die we willen bezoeken, en een dagindeling voor twee dagen.

Maar we lieten ons nog wel verrassen natuurlijk. Zo stuitten we op een totaal verduisterde stand waar led-verlichte ballen over de grond rolden. Prachtig om te zien, maar wat was het? De Sphero. Een robot-bal die je kunt besturen met een smartphone of een tablet. Er blijken al 22 apps voor ontwikkeld te zijn. Die bal bestelden we meteen.

Meteen bijzonder

De Sphero was al bijzonder vanaf het moment dat de doos openging. Vanwege de oplader. Een half kommetje waar je de bal in moet leggen. Hoe laadt die bal zich nou op? Draadloos dus.

Onze stagiair kon er meteen mee aan de slag. Even een app'je downloaden en verbinding maken via Bluetooth, geen probleem. Al ging het via mijn eigen iPhone wat makkelijker dan via de Android-phone van onze stagiair.

Het vergt even wat oefening om gevoel te krijgen voor de besturing van de bal, maar dat heb je snel onder de knie. En het is leuk!

Verschillende spelletjes

Ik zie wel wat in dit grappige balletje. Behalve dat hij op afstand bestuurbaar is, kun je er allerlei spelletjes mee spelen. Je kunt de bal ook als controller gebruiken voor een game, en er is zelfs een spel voor in het zwembad. Dat kan, want hij is 100% waterdicht.

Sphero robot-bal
besturing via smartphone of tablet (iOS en Android)
verkoopprijs: EUR 129,-