3 september 2013 door Emmy de Wit

09. "Fien is een hoer" (5x)

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

De bh's en slipjes waar tieners nu mee rondlopen, waren 30 jaar geleden alleen via spannende catalogi te koop, of in seksshops. Ik troost me met de gedachte dat meiden nu trots mogen zijn op hun vrouwelijkheid. Maar het heeft wel consequenties.

Ik werd gebeld door de moeder van Anna. In een hoekje achter de trap op school stond: Anna is een hoer. En: Fien is een hoer. En hetzelfde met nog drie andere namen. Anna heeft het haar moeder huilend verteld. Ik was er stil van.

Mijn eigen Fien had me er niets over verteld. Toen ik vroeg waarom niet, zei ze heel stoer dat het geschreven moest zijn door een sukkel, omdat het onzin was. "Maar Anna is anders dan ik, die trekt het zich veel meer aan." Ik hoop dat dit echte wijsheid is, en geen façade.

Voor de zekerheid toch maar even een gesprek aangevraagd. Daar zitten we met zijn vieren te praten op school: twee leidinggevende dames, mijn ex, en ik. Nieuwsgierige tieners springen voor het raam op en neer.

Het is een prettig gesprek. Over Hyves, over zoveel mogelijk uitleggen en zo min mogelijk corrigeren, over elkaar met "slettebak" en "hoer" aanspreken, over grenzen stellen, steunen en nog veel meer. Ik vraag en luister. De rode draad: energie en kwetsbaarheid. Een warm bad.

Als ik tevreden naar huis fiets, bedenk ik me dat ik het zelf toch het zwaarst neem van allemaal. Maar dan herinner ik mij opeens hoe geschokt mijn moeder was dat mijn brugklasvriendin en ik elkaar "meid" en "trut" noemden. Het is nog steeds mijn beste vriendin. Meid is nu gewoon de overtreffende trap van meisje geworden, en trut zeg ik bijna nooit meer. Ik lach alweer.