30 augustus 2013 door Marie Louise Wibier

10. Aardrijkskunde. Of geschiedenis. Of andersom

Marie Louise Wibier neemt ons mee in de wereld van de basisschool. Leerzaam voor beginners, herkenbaar voor gevorderden.

In deze aflevering: raakt moeder Marie Louise in verwarring. Wat is aardrijkskunde en wat is geschiedenis?

Mijn zoon heeft voor de tweede keer aardrijkskunde gehad. Ik ben erg benieuwd waar het over ging. "Over Slot Loevestein," antwoordt hij. "Dat is van dezelfde bouwer als het Muiderslot," weet hij ook nog te vertellen. Van de zomer ben ik met hem naar het Muiderslot geweest. Om hem een indruk te geven van kastelen en ridders.

Het lijkt me dat dit meer over geschiedenis gaat. Ook een nieuw vak voor hem dit jaar. Maar ik ga niet bijdehand doen. En dat is maar goed ook. Hij vertelt direct daarna dat Slot Loevestein bij Woudrichem ligt.

- "Zo," zeg ik, "dat is niet mis! Dat jullie dat al leren. Weet je ook waar Woudrichem ligt?" Het is tenslotte aardrijkskunde.
- "Nee, maar ik weet nu wel waar de A27 ligt."

Ik googel Slot Loevestein. Ja, toch geschiedenis. Hugo de Groot, die van die boekenkist. Maar 'Hugo' zegt mijn zoon niets. Net zo min als de ontsnapping in de boekenkist. Dan vertel ik hem zelf het verhaal maar. Hij luistert vol aandacht. De boeken in bed, en Hugo in de kist.

Een week later neemt hij een A4'tje van school mee. Aardrijkskunde. Ze leren een plattegrond lezen naar aanleiding van een kasteel. "Ja," zegt hij, "op een plattegrond zijn de bewegende dingen weggelaten, zoals auto's." Het is nu helemaal duidelijk. De les ging over de basisinformatie voor kaartlezen.

Met geschiedenis zijn ze bij de terpen. Dan duurt het nog wel even voor ze bij de ridders zijn.

Wacht even. Terpen... terpen... Hoe zat dat ook alweer? Dat waren toch van die zandheuvels tegen het water? Maar dat lijkt me juist weer iets voor aardrijkskunde. Of werden er mensen in begraven, net als in de hunebedden? Ik wacht het A4'tje maar even af.