Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

3 september 2013 door Emmy de Wit

11. Aan het ontbijt

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

"Ik weet precies wie er tijdens schoolkamp is ontmaagd," zegt mijn oudste dochter. Ik kijk met grote ogen en voel me ongemakkelijk. Kennelijk geef ik toch genoeg feedback want ze gaat door. "Dat vind ik dus stom, dan weet iedereen dat jij het gedaan hebt. Ik weet ook wie wie gepijpt heeft. Belachelijk hoor, dan denkt de hele school daarna als ze jou zien: haha, die heeft die en die gepijpt."

Haar tirade stoort me mateloos. Zo praat je niet over seks. De oud-feministische stoom spuit uit mijn oren. Het klinkt te veel als afgelikte boterham. En is die jongen dan weer de stoere bink?

Ik zeg dat je niet over seks moet praten met anderen. Ik draai mijn bekende riedeltje af: "Seks is van de mensen die het doen. Wat ze achter de slaapkamerdeur doen en allebei willen, is goed. Daarom moet er ook geen scheve machtsverhouding zijn. Dus niet een docent met een leerling, niet met iemand die veel jonger is, niet een arts met een patiënt. Enzovoorts."

Mijn dochter draaft ook door. "Wat een onzin! Ik weet alles van Nicole en ik zou heel beledigd zijn als ze me niet zou vertellen wanneer ze ontmaagd is. Ik zou het haar ook meteen vertellen. Met Christiaan praat ik ook gewoon over masturberen. Dat heb jij vroeger toch ook gedaan?"

We hakkelen wat over privé, intimiteit en vriendinnen. Ze gaat haar tanden poetsen en haar boeken pakken. Ik zoek mijn autosleutels. Waar komt mijn aversie tegen praten over seks toch vandaan, vraag ik me af. Ik herinner me halfzijdige telefoongesprekken in de trein. "O die poes was zo nat...", "Nou en dan denkt ze dat wij niet doorhebben dat ze gewoon met iedereen...", "Hij is gek dat ie..."

Voor ze de deur uithobbelt op haar hoge hakken, zeg ik: "Je hebt gelijk. Je mag best over seks praten. Ik ben alleen zo bang dat het over scoren gaat, of dat het geroddel is, of op een andere manier zonder respect."

"Natuurlijk heb ik gelijk!" roept ze over haar schouder, en weg is ze.