12 september 2008 door Justine Pardoen

12. Lifestyle-accessoires in Amsterdam-Zuid

Veel ouders worstelen met het dilemma dat het verstand soms iets anders zegt dan het gevoel. Discipline is nuttig maar verzaken mag ook. De leerplicht is okee maar schoolziek moet kunnen. Alcohol tijdens de zwangerschap is schadelijk, maar een glas wijn ontspant.

In deze aflevering vertelt Justine over haar gemengde gevoelens rond "Hoe word ik mama in Amsterdam-Zuid?" - het nieuwe programma van Bridget Maasland.

Even dacht ik dat ik jaloers was. Op Bridget Maasland. Zó je zwangerschap beleven, in die enorme luxe en zorgeloze leegte... dat had ik ook wel gewild. Totaal geen sjoege van wat het is om een moeder te zijn, maakt ze overal tv-entertainment van.

Ze vertegenwoordigt een kleine groep vrouwen (en mannen), die denken dat een kind een lifestyle-accessoire is. Waar je een slangenlederen kinderwagen of baby-Dior schoentjes voor koopt. Het is leuk om naar te kijken, dat heeft RTL5 goed begrepen. We smullen van Bridget, die zich voor veel geld leent om symbool te zijn van het onnozele bolle blondje. Het soort vrouw waarvan de rest van Nederland blijkbaar denkt dat ze vooral in Amsterdam Zuid te vinden zijn, zo rond de PC Hooftstraat.

We krijgen trouwens wel waar voor ons geld: er is meer Bridget dan ooit om naar te kijken. Naast sprieten als Irene Van de Laar en Daphne Deckers valt dat nog extra op.

Bridget met accessoires

Alles in Bridget-style

Uit de PR-informatie: "In 8 afleveringen van 25 minuten gaat Bridget Maasland ervaren wat er voor nodig is om mama te worden. Bridget stort zich in de wondere wereld van bakfietsen, prinsessenkamers en augurken. Maar alles wel Bridget-style."

"Ze krijgt tips van andere supermama's, haast zich van sjieke babyshower naar Nijntje-outlet, en puft, aquajogt en yogaat zich haar 9 maanden door. De Piet-Hein-Eek-commode staat klaar op de enorme speelzolder en de biologische baby-sushi moet alleen nog door de staafmixer. In het kort: Junior zal het aan helemaal niets ontbreken." (einde PR-info.)

Al gezien, dat programma?

"Zeg, hoe lang gaat zoiets nou duren?"

Zo moppig, die Bridget die aan de verloskundige vraagt: "Zeg, hoe lang gaat zoiets nou duren? Veertig weken, da's wel lang zeg!" En als je doorklikt naar de pagina van de sponsor van het programma, kun je haar eerste echo zien! Warempel, het lijkt zowaar op een echt mensje daarin die buik van Bridget... Goed gecast!

Het is heerlijk om te zien hoe naïef ze nog kan zijn. Ze speelt dat domme uitdijende blondje ook wel heel erg goed, en ik gun haar haar onnozelheid. Je zorgen maken kan tenslotte altijd nog. Vraag dat maar aan al die andere moeders in Amsterdam Zuid...

Tegelijkertijd maak ik me zorgen

Het programma heeft een hoog tongue in cheek-gehalte. Glamourland van wijlen Gert Jan Dröge is er niets bij.

Maar tegelijkertijd maak ik me zorgen. Bridget koopt een huis en bestelt een kind. Alles moet perfect zijn. Je moet er toch niet aan denken dat er iets mis gaat met haar of de kleine, zoals dat bij zoveel andere ouders aan de orde van de dag is. Dan kun je het je niet permitteren om dom te doen, laat staan er tv-entertainment van te maken.

Als dat maar goed gaat...

P.S. De dag na publicatie van het bovenstaande artikel is Bridget bevallen.

Besproken programma: Hoe word ik mama in Amsterdam-Zuid? - Uitzending: wekelijks, vanaf maandag 1 september tussen 21.30 uur en 22.00 uur bij RTL 5. Herhaling: wekelijks, vanaf zaterdag 6 september tussen 20.00 uur en 20.30 uur bij RTL 5. Website: www.rtl.nl/hoewordikmama