4 september 2013 door Enno van der Heijden

14. Liefde is moeilijker dan seks

Afwisselend beschrijven Emmy de Wit (moeder van twee dochters) en Enno van der Heijden (vader van een zoon en een dochter) de seksuele ontwikkeling van hun tieners, en de manier waarop je daar als ouders mee prutst.

Ik was het even vergeten, omdat mijn eigen puberteit al zo lang geleden is. Maar wat kan verliefdheid ingewikkeld zijn! Wat voel je zelf, wat voelt de ander, en hoe kom je daarachter zonder jezelf of de ander voor schut te zetten? Het is allemaal zó ontzettend kwetsbaar... En een misstap is zomaar gemaakt.

Zoon Jan is verliefd. Althans, misschien. Dat moest nog nader worden uitgezocht. Hij had haar één keer gezien, op een feestje van een wederzijdse vriend, waar ze diepzinnige gedachten hadden uitgewisseld, en hij had Een Plan bedacht. In ieder geval niet naar de film. Daar kon je niet mee aankomen bij een rijpere vrouw. (Ze zit een klas hoger.) Nee, het moest echt verrassend zijn.

Het werd: cabaret met een standup comedian, in een intiem theatertje. Maar het moest wel een verrassing blijven. Wat meteen al de eerste misstap bleek te zijn. Van hun wederzijdse vriend vernam Jan achteraf dat ze zich ernstig zorgen had gemaakt over haar outfit. Misschien wilde hij haar wel meenemen om te schaatsen. Waarop ze voor de zekerheid maar een warme maillot onder haar broek had aangedaan, voor het geval dat. Slim! Maar Jan kon wel door de grond zakken, toen hij dat hoorde. Dat hij 't haar onbedoeld zó moeilijk had gemaakt...

De avond zelf was een groot succes. Tót het moment dat de grappenmaker op het toneel zich tot het publiek wendde, en zoon Jan als slachtoffer uitkoos. "Wie zit er naast je?" begon de komediant. "Is dat je vriendin?" Bijna... had Jan bijna gezegd. Hij herstelde zich snel, en kwam alsnog met een neutraal antwoord, maar het kwaad was al geschied.

Zijn aarzeling was niet onopgemerkt gebleven bij de dame van zijn dromen, vertelde hij ons. "Maar dat is toch mooi?" riepen mijn vrouw en ik in koor. Een ontwapenender liefdesverklaring is nauwelijks denkbaar. Maar dat hadden we toch helemaal verkeerd begrepen. Je kunt verliefd zijn, maar dat betekent niet dat je dan meteen kunt doen alsof je een relatie hebt. Ook niet bijna. Waar hij natuurlijk helemaal gelijk in had. Arme jongen. Dagenlang heeft 't hem dwarsgezeten.

Het afscheid baarde hem achteraf ook veel zorgen. Hij had haar niet gezoend, omdat hij een zware verkoudheid voelde opkomen. Galant en attent, dat wel. Maar nogal onduidelijk voor de dame. Die begreep totaal niet meer waar ze nou aan toe was met die jongen, had ze hun postillon d'amour toevertrouwd.

Wat een getob allemaal. En des te opmerkelijker omdat hij een paar maanden geleden al man was geworden. Dat was spannend, en bevredigend, en leuk. Maar lang niet zo ingewikkeld. Liefde is moeilijker dan seks.