Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

4 maart 2014 door Debbie Spelt

14. Rainbow Loom - top of flop?

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering: Rainbow Loom en Loom Bands (siliconen knoopset-ringetjes).

Een lezer maakte ons attent op Rainbow Loom:

"Hoi! Ik kwam via een nichtje in Amerika in aanraking met kinderspeelgoed genaamd Rainbow Loom. Dit is een leuk kinderspeelgoed en in Amerika een grote hype momenteel. Misschien leuk om een artikel over te schrijven? Ik zag dat het in Nederland ook sinds kort wordt verkocht.

Kinderen kunnen met gekleurde elastiekjes zelf armbandjes maken. Mijn nichtje zei dat het op sommige scholen zelfs verboden is omdat heel veel kinderen niets anders meer doen! Het lijkt een beetje op Scoobidoo dus het zou zomaar een grote hype kunnen worden. Groetjes!"

Mmm... ik ben niet zó enthousiast. Twee jaar geleden kreeg ik een proef-set. Op zich wel een leuke bezigheid, maar de elastiekjes braken nogal snel, omdat het bijbehorende weef-apparaat vrij scherp was. Frustrerend hoor, want dan moest je dus weer helemaal opnieuw beginnen. Ook brak er trouwens al vrij snel een stuk van het apparaat zelf af.

Een ander probleem was dat het product nog niet getest was voor de Europese markt, waardoor het felbegeerde CE-merk en de goedkeuring voor de speelgoedmarkt (EN/71) nog ontbraken. Inmiddels schijnt dat opgelost te zijn, maar zijn er weer nieuwe problemen ontstaan rond het origineel en de Chinese namaak-varianten.

Chinese neppers

Juist vanwege die Chinese neppers denk ik dat er geen rage zal ontstaan. Het werkt als volgt. De neppers zijn veel goedkoper en verkopen dus veel beter. Maar de kwaliteit is bagger. Dus iedereen is teleurgesteld. Waarna de hype snel uitdooft. Je zag dat bijvoorbeeld bij de Silly Bandz: rubberen polsbandjes in allerlei vormen (zoals dieren, letters en cijfers). Ook zo’n rage in de VS, maar hier was het na een paar maandjes al afgelopen.

Kortom: ik gok erop dat Rainbow Loom geen rage zal worden in Nederland. Ik zal die setjes dus niet gaan verkopen, omdat ik niet wil blijven zitten met een onverkoopbare voorraad originelen.

Oersterk en niet duur

Maar de Loom Bands zélf, oftewel de elastiekjes zonder het bijbehorende weefgetouw, verkoop ik wel. Ze zijn oersterk, niet duur, en je kunt er leuke dingen van maken! Ook zonder het bijbehorende weef-apparaatje. YouTube puilt uit van de video's met voorbeelden.

Loom Bands
Siliconen knoopset-ringetjes
leeftijd: vanaf 6 jaar
prijs: € 2,25
Online bestellen