Home » Columns » 14 rainbow loom top of flop

14. Rainbow Loom - top of flop?

Door:

Debbie Spelt

Debbie Spelt is speelgoed-specialist. Voor haar webshop test ze dagelijks nieuw speelgoed. Wat deugt wel en wat deugt niet? Lees hier haar bevindingen.

In deze aflevering: Rainbow Loom en Loom Bands (siliconen knoopset-ringetjes).

Loom Bands

Een lezer maakte ons attent op Rainbow Loom:

"Hoi! Ik kwam via een nichtje in Amerika in aanraking met kinderspeelgoed genaamd Rainbow Loom. Dit is een leuk kinderspeelgoed en in Amerika een grote hype momenteel. Misschien leuk om een artikel over te schrijven? Ik zag dat het in Nederland ook sinds kort wordt verkocht.

Kinderen kunnen met gekleurde elastiekjes zelf armbandjes maken. Mijn nichtje zei dat het op sommige scholen zelfs verboden is omdat heel veel kinderen niets anders meer doen! Het lijkt een beetje op Scoobidoo dus het zou zomaar een grote hype kunnen worden. Groetjes!"

Mmm... ik ben niet zó enthousiast. Twee jaar geleden kreeg ik een proef-set. Op zich wel een leuke bezigheid, maar de elastiekjes braken nogal snel, omdat het bijbehorende weef-apparaat vrij scherp was. Frustrerend hoor, want dan moest je dus weer helemaal opnieuw beginnen. Ook brak er trouwens al vrij snel een stuk van het apparaat zelf af.

Een ander probleem was dat het product nog niet getest was voor de Europese markt, waardoor het felbegeerde CE-merk en de goedkeuring voor de speelgoedmarkt (EN/71) nog ontbraken. Inmiddels schijnt dat opgelost te zijn, maar zijn er weer nieuwe problemen ontstaan rond het origineel en de Chinese namaak-varianten.

Chinese neppers

Juist vanwege die Chinese neppers denk ik dat er geen rage zal ontstaan. Het werkt als volgt. De neppers zijn veel goedkoper en verkopen dus veel beter. Maar de kwaliteit is bagger. Dus iedereen is teleurgesteld. Waarna de hype snel uitdooft. Je zag dat bijvoorbeeld bij de Silly Bandz: rubberen polsbandjes in allerlei vormen (zoals dieren, letters en cijfers). Ook zo’n rage in de VS, maar hier was het na een paar maandjes al afgelopen.

Kortom: ik gok erop dat Rainbow Loom geen rage zal worden in Nederland. Ik zal die setjes dus niet gaan verkopen, omdat ik niet wil blijven zitten met een onverkoopbare voorraad originelen.

Oersterk en niet duur

Maar de Loom Bands zélf, oftewel de elastiekjes zonder het bijbehorende weefgetouw, verkoop ik wel. Ze zijn oersterk, niet duur, en je kunt er leuke dingen van maken! Ook zonder het bijbehorende weef-apparaatje. YouTube puilt uit van de video's met voorbeelden.

Loom Bands
Siliconen knoopset-ringetjes
leeftijd: vanaf 6 jaar
prijs: € 2,25
Online bestellen

Debbie Spelt

is speelgoed-freak, en moeder van twee dochters. In 2004 startte ze de webwinkel Trendyspeelgoed.nl.

Reacties

Een belangrijk nadeel van

Een belangrijk nadeel van deze rage vind ik dat die bandjes straks weer overal te vinden zijn in de natuur en dan weer een gevaar zijn voor de dieren. De bandjes komen makkelijk om pootjes en snavels te zitten of worden opgegeten.

Zo zie je maar, iedereen kan

Zo zie je maar, iedereen kan zich vergissen :) Niet alleen is loom toch een rage geworden, maar zelfs een van zulke grootte, zoals men die al jaren niet meer gezien heeft in Nederland. Als verkoper, aan de ene kant geweldig, want zowel de bandjes, als de weefbanken, als de bedels, kralen, horloges en andere accessoires vliegen over de toonbank, maar ook juist daarom soms iets minder leuk, omdat het een rampzalige onderneming is, om aan nieuwe voorraden te komen. Zodra een importeur mailt dat er nieuwe voorraad binnen is, moet je er als de kippen bij zijn, om onmiddellijk te bestellen, want ze zijn zo uitverkocht. En daar waar je normaal ziet dat groothandels die 20-25% boven de laagste handelsprijs zitten, met hun voorraad achterblijven, hebben zelfs die leveringsproblemen op dit moment. Zelfs de oranje-gekte sneeuwt onder, tegenover het Loom-geweld. Enige minpunt voor de vroege instappers, is natuurlijk de in het artikel genoemde namaak-looms. Die zitten nu allemaal met originele Looms in hun maag, die ze vanwege de 5-6x duurdere prijs aan de straat-stenen niet kwijt komen. Want uiteraard, rubber blijft rubber, de namaak-kwaliteit is stukken verbeterd, en natuurlijk hoeft men niet achter innovaties aan te lopen, want men weet hoe het zich in de VS ontwikkelde. Namaak geur-looms, glow-in-the-dark, disco/glitter, en zelfs kleuren die veranderen onder invloed van UV-licht. De gekte kent geen grenzen.

Beste Lezers,

Beste Lezers,
Als jullie goed lezen, schrijf ik: Rainbow Loom top of flop? En dan blijf ik dus bij mijn standpunt. De rage heeft zichzelf compleet ingehaald met al die neppers. Dus ik blijf bij mijn standpunt als Speelgoedvrouw: Ik ben blij dat ik NIET heb gegokt op de Rainbow loom terwijl dat wel mijn insteek is. Ik ga namelijk altijd het liefste voor het originele product en de juiste kwaliteit. Loom bandjes zijn nu overal te koop en ook particulieren starten een eigen handeltje, waardoor de concurrentie voor de goede speelgoedwinkels zo groot is dat er nauwelijks een cent aan verdiend wordt. Wat betreft de kwaliteit van de neppers: Er zijn best goede bij maar het probleem is dat de consument dat niet kan zien. Er zijn ook veel bandjes bij die slecht zijn van kwaliteit, giftig en DAAR heb ik dus een probleem mee. Dus als je wilt loomen, met veel plezier en veilig dan raad ik altijd nog aan de Rainbow Looms te gaan kopen maar daarin heeft iedereen zijn eigen keus net zoals een zelfstandige ondernemer ook zijn eigen keus heeft WEL of NIET mee te doen aan zo'n rage en ik sla deze, heel bewust, doordacht en met rede over.

Er zit wel degelijk een groot

Er zit wel degelijk een groot verschil tussen de neppers en de originele Rainbow loom.

Mijn dochters hadden eerst de Loom bands doos en elastiekjes en deze waren binnen 2 weken kapot. Daarna overgestapt op de Rainbow Loom.
En die is veel beter. Niet alleen kun je met de Rainbow Loom veel meer knutselen omdat je de loom kunt verstellen, maar de kwaliteit is ook 10x beter en steviger.
De elastiekjes zijn al helemaal niet te vergelijken met elkaar. Waar de neppers verkleuren, breken en of gewoon niet mooi zijn, zijn de elastiekjes van Rainbow Loom sterk en kleurvast.

Voor mij en mijn kinderen (en trouwens vele met mij) dus geen nep meer. Daar komt iedereen op den duur wel achter denk ik. Maar iedereen moet dat natuurlijk zelf weten.

Na deze en eerdere flops

Na deze en eerdere flops (onterechte tops) van de speelgoedvrouw is dit nu officieel de minst serieus te nemen rubriek van OO. Lozen dat dametje wat mij betreft.

Er worden veel namaak Rainbow

Er worden veel namaak Rainbow Loom produkten aangeboden. Wil je zeker weten dat je een origineel product hebt ga dan naar de website van de officiële importeur. Daar staat een lijst met webshops waar ze alleen de originele verkopen (met CE en TÜV keurmerk): http://www.rainbowloombenelux.com

Beste speelgoedvrouw. Mijn

Beste speelgoedvrouw. Mijn dochter loomt nog steeds met heel veel plezier. Maar ja we hebben dan ook geen iPad waarmee ze op het klimrek kan...

hier wordt ook nog fanatiek

hier wordt ook nog fanatiek geloomd. Zeker 4 dagen per week. Tablet erbij en er ontstaan heel leuke dingen.

Er wordt hier niet meer

Er wordt hier niet meer geloomd, maar daarmee is het zeker geen flop. Integendeel, er zijn maandenlang hele leuke dingen gemaakt.

Lees verder

Alle columns in de serie De Speelgoedvrouw